Új érettségi követelményeket jelentett be 2023-tól Kásler Miklós

Új érettségi követelményeket jelentett be 2023-tól Kásler Miklós

A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2023/24-es tanévtől megváltoznak az érettségi követelmények – erről beszélt a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánypárti lapnak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető azt mondta, hogy a módosítás a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, valamint még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást.

Több tantárgy esetében új értékelési formákat vezetnek be. A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében projektmunka is készíthető lesz középszinten. A saját kutatás alapján készült projektmunkákkal az eddigi gyakorlati vizsgafeladatok lesznek kiválthatók. A munkák tanév közben készülnek, és az érettségi vizsgán kell megvédeni. Projektmunkát kell bemutatni továbbá az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is – írják.

Informatika helyett digitális kultúrából lehet majd vizsgázni, amely magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is. Emellett a vizuális kultúra tárgy esetében új tartalmak jelennek meg, így például a digitális eszközhasználat, technikai kép, videó. Ebből a tárgyból a középszintű vizsgán nem lesz írásbeli rész, helyette kötelező lesz projektmunkát készíteni.

A magyar nyelv és irodalom vizsgán a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismereteket is számon kérnek. Történelemből pedig – igazodva a tantervhez – növelik a magyar történelem arányát. Kásler szerint míg eddig élesen elkülönültek az egyetemes és a magyar történelmi témák, az új követelményrendszer integráltan, korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet.