Újabb feljelentés az Evikint Kft. működése miatt

Újabb feljelentés az Evikint Kft. működése miatt

A budapesti Százház utcai park (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét feljelentés történt a fővárosi VII. kerület önkormányzati tulajdonú cégének, az Evikint Kft. működése miatt. Ezúttal a Momentum előválasztáson induló jelöltje, Tompos Márton fordult a kerületi rendőrkapitánysághoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Ezt sajtótájékoztatóján jelentette be. A jelölt a korábbi ügyvezetés alatt az önkormányzatnak és a cégnek okozott károkkal magyarázta lépését.

A gondnoksági és takarítási feladatok ellátására létrehozott Evikint Kft.-t 2012-ben alapította Erzsébetváros akkori fideszes többségű önkormányzata. Az ügyvezetői székbe akkor került az akkor 19 éves, hajdúböszörményi Nyíri Dóra, aki 2019-ig látta el a vezetői teendőket. A cég működéséről több cikket is írtunk.

Többek között bemutattuk, hogyan fonódott össze az Evikint Kft. az állami és fideszes önkormányzatok közbeszerzési tenderein taroló Tömb 2002 Kft.-vel és az azzal azonos tulajdonosi körbe tartozó Épít-Takarít Bt.-vel, továbbá megírtuk, hogy ugyanaz a hajdúböszörményi nő látta a szóban forgó cégek könyvelését, a könyvvizsgáló is azonos volt. Ez egyébként az új összetételű önkormányzatot nem zavarta, a könyvvizsgáló újbóli megbízását 2020-ben nagykoalícióban szavazták meg az önkormányzati képviselők.

A 2019-es önkormányzati választást követően átvilágítást rendeltek el az Evikint Kft.-nél. Ez számos szabálytalanságra derített fényt. Eszerint a konkrét munkákra kapott pénzt a cégnél több esetben nem az előre meghatározott célra, hanem más megrendelésekre költötték, így ezeket felhatalmazás nélkül fizették ki. Eszerint a volt ügyvezető önkormányzati felhatalmazás nélkül rendelte meg különböző feladatok elvégzését az alvállalkozóktól. A jelentés megerősítette a lapunk által bemutatottakat is. Nevezetesen, hogy az ügyvezető lakóhelyén működő Tömb 2002 Kft. egymás után kapta a megbízásokat.

Jutott munka a Tömbbel azonos tulajdonosi körbe tartozó Épít-Takarít Bt.-nek is, amely meghívásos közbeszerzési eljárás után nyerte el a kerületben található, a Keleti pályaudvarhoz közeli Százház utcai park felújítását. A park el is készült, az önkormányzat átvette, az Evikint mégsem tudta kifizetni az Épít-Takarít Bt.-t. 16 millió forinttal adósa maradt, mivel – az iratok szerint – a pénzt másra költötte az ügyvezető.

A cégnek mások felé is voltak tartozásai: a halmozódó számlák miatt már 2019 decemberében 75 millió forintos gyorssegélyre volt szüksége az Evikintnek. A fenyegető felszámolási eljárás miatt az önkormányzatnak tagi kölcsönt is kellett nyújtania a cégnek.

A felszínre került ügyek miatt egyébként a 2019 után felállt új cégvezetés is a nyomozóhatóságokhoz fordult. Azt a feljelentést hűtlen kezelés és csalás miatt tették. A nyomozást elrendelték, ám tavaly júliusban bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást – közölte akkori érdeklődésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az önkormányzat azt mondta, panaszt tettek a nyomozás lezárása miatt. A fejlemények tükrében hiába.