Hónapok óta várja befogadónyilatkozatát a leendő budapesti ukrán nagykövet

Hónapok óta várja befogadónyilatkozatát a leendő budapesti ukrán nagykövet

Fegyir Sándor, amint combjára vetett gépkarabéllyal online előadást tart hallgatóinak a harcok szünetében (Fotó: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több hónapja nem kerül aláírás Sándor Fegyir nagyköveti befogadó nyilatkozatára – tudta meg a Szabad Európa diplomáciai forrásokból. A kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára már márciusban megerősítette, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Hivatalát még nem tudta betölteni, a befogadó nyilatkozat egyelőre Novák Katalin köztársasági elnök asztalán várakozik.

A portál diplomáciai forrásai szerint az agrément kiadásának gyorsasága a két ország közötti kapcsolaton múlik – szövetségesek között, illetve amikor egy tapasztalt diplomatajelöltről van szó, egy, legfeljebb két hónap alatt sor kerülhet a lépésre. De vannak olyan országok is, akik nyomásgyakorlásra használhatják ezt a formális lépést. A lassan három hónapos várakozási idő nem példa nélküli. 2018-ban a magyar nagykövet, Íjgyártó István is több hónapot várt a befogadó nyilatkozatra Kijevtől. A Szabad Európa forrásai szerint ha egy ország hosszabb ideig nem fogadja el a nagyköveti jelölést, az azt is jelentheti, hogy nem szeretné azt a személyt nagykövetként látni. Íjgyártó Istvánt egyébként hazahívta Budapest, Novák Katalin pedig május 9-én adta át a megbízólevelet Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak. 

Szolomija Bobrovszka ukrán parlamenti képviselő (Holosz párt), a NATO Parlamenti Közgyűlésével fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének helyettes vezetője azzal kommentálta az ügyet a Szabad Európának, hogy tudomása szerint a nagykövetek kinevezésének késlekedése kétségtelenül „politikai momentum az ukrán és a magyar fél számára, mindkettőt ki kellene nevezni”. Kiemelte, hogy Magyarország és Ukrajna diplomáciai kapcsolatai fokozatosan stabilizálódnak. Ezt az is bizonyítja, hogy a Verkhovna Rada (Ukrajna Legfelső Tanácsa – a szerk.) hamarosan törvényt fogad el, amely 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az uniós kisebbségek nyelvén való tanulás jogát. „Nyilvánvaló, hogy ezt a magyar kisebbségért tették. Ennek megfelelően ez újra és újra azt mutatja, hogy Kijev milyen kompromisszumra hajlandó, miközben Budapest elzár minket a NATO és az EU felé vezető úttól” – mondta Bobrovszka.

Sándor Fegyir jelenleg is a fronton van, önkéntesként, tavaly interjúztunk vele, később pedig a Magyar Hang Év embere-díj egyik jelöltje volt.