Ungár Péter az LMP EP-listavezetője

Ungár Péter az LMP EP-listavezetője

Ungár Péter (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ungár Péter, az LMP társelnöke lett a párt európai parlamenti listavezetője – erről döntött szombaton a zöldpárt kongresszusa. Őt követi Schmuck Erzsébet – aki szintén társelnök –, Tetlák Örs és Kanász-Nagy Máté. Ungár Péter már első beszédében egyértelművé tette: nem lesz EP-képviselő, ő a politikai ajánlat képviseletére jelentkezett.

A politikus azzal kezdte a beszédét, hogy jó kampány lesz, érdekesek lesznek és visszakerülnek oda, ahova a történelem szánja őket. Olyat senki nem fog tőlük hallani, hogy az LMP-re adott szavazat csökkenti az inflációt vagy növeli a béreket. Nem fognak olyan dolgokról beszélni, amik üresek, arról fognak, ami a lényeg. Ez pedig az, hogy hova tartanak és kik ők. Itt egy gimnáziumi osztályhoz hasonlította a jelenlegi helyzet, ahol a Nyugat a menő fiúk társasága, a radikális ellenzék szerint pedig mindent meg kell tenni, hogy a menők közé tartozzanak: azt kell mondani, amit ők mondanak, mert „ami nyugati, az jó”. Az osztály másik része, a kormánypárt azokból áll, akik megsértődtek, hogy nem részei ennek a társaságnak. Az LMP-sek közben büszkék arra, hogy magyarok, még akkor is, ha ezt a kormányt ellenzik.

Ténynek nevezete, hogy az Európai Parlament nem a legfontosabb tényező az európai politikában. – Hazudik, aki azt állítja, hogy az EP-képviselőknek köszönhetően magasabb lesz a tanárok fizetése vagy éppen csökkenni fog az infláció – mondta, azt ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy milyen gondolatok hangzanak ott el. Szükség van ezért magyar képviselőre a zöld frakcióban, mert enélkül „az egész zöld átállás Európában egy hazug, üres, nyugati felsőközéposztálybeli ígéret marad”. Szavai szerint azért fognak dolgozni, hogy a multinacionális tőke legalább ne tudjon szó nélkül mindent elkövetni.

Hazai vizekre evezve Gyurcsány Ferencet idézte, aki szerint nincsenek ügyek, az ellenzék homlokterében csak Orbán Viktor van. Ez a stratégia ugyanakkor már kudarcot vallott. Súlyos ügyek vannak, amelyek nem érnek rá addig, amíg Orbán Viktort le nem váltja az újabb „felkent messiás”. Hiszen Orbán Viktor leváltásának ma nincs többsége. Abban ugyanakkor szerinte kisebbségben van a miniszterelnök, hogy Magyarország akkumulátor nagyhatalom legyen. – Sok LMP-szavazat, kevés akkumulátorgyár, kevés LMP-szavazat, sok akkumulátorgyár – mondta. Kijelentette azt is, hogy az LMP a kormánynak nem radikális, hanem higgadt ellenzéke. Akik pedig ezt bírálják, azoktól azt kérte, hogy hagyják őket békén.

Beszéde végén Ungár Péter érintette édesanyját, Schmidt Máriát is. – Én tudom, milyen egy embert drámaian szeretni úgy, hogy nagyon sok mindenben nem értek vele egyet. Aki ezt a kettőt nem tudja megkülönböztetni, azt könyörgöm, ne engedjék közhatalom közelébe – fogalmazott.

 

 

Címkék: LMP, Ungár Péter