Ungár Péter: „Csák János mindenkit kirúgna, aki kicsit is ért a dolgához”

Ungár Péter: „Csák János mindenkit kirúgna, aki kicsit is ért a dolgához”

Ungár Péter, az LMP társelnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas politikai hibát követett el Csák János, és nem ez volt az első tévedése – mondta a Magyar Hangnak Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, amikor L. Simon László kirúgásáról kérdeztük.

Az országos sajtóvisszhanggal járó döntés hétfőn vált ismertté: a Nemzeti Múzeum korábbi igazgatójának azért kellett mennie, mert Csák János szerint megsértette a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit. Emlékezetes, a mi hazánkos Dúró Dóra korábban azt kifogásolta, hogy a Nemzeti Múzeumban bemutatott  World Press Photo 2023 sajtófotótárlaton 18 év alattiak is láthattak idős melegekről, transzvesztitákról készített képeket. L. Simon pedig egy pikírt hangvételű Facebook-hozzászólásban köszönte meg Dúrónak a kiállítás körüli hírverést.

Csák hibát hibára halmoz Ungár szerint

Ungár úgy látja, Csák eddig minden esetben tévedett, amikor személyügyi döntéseket kellett meghoznia: elég visszagondolni az Operaház és az Operettszínház főigazgatóiról szóló, botrányos döntésekre. „Olyan kulturális miniszterünk van, akit egyszerűen nem érdekel a kultúra, sőt, a terhére is van a feladat. És ezt rettenetesnek tartom” – állította lapunknak az LMP-s politikus. Szerinte a Fidesz siralmas bizonyítványt állított ki magáról azzal, ahogy a Dúró-L. Simon vitát kezelte: a kormánypárt lényegében úgy táncolt, ahogy a szélsőjobb fütyült. „Nem engedhetik meg maguknak, hogy a Mi Hazánk elvegyen tőlük 40 ezer radikális, homofób szavazót, inkább ők maguk radikalizálódnak” – vélte az LMP frakcióvezetője. „Nekünk ezer javaslatunk volt, köztük az otthonápolási díj nagy társadalmi támogatottságot élvező emelése. Ezeket egyszer sem fogadták el az LMP-től, inkább beterjesztették ugyanazt a javaslatot a parlament elé saját néven. Ha azonban a Mi Hazánk egyik képviselőjének nem tetszik valami, máris kiverik a hisztit” – tette hozzá.

A felvetésre, miszerint Orbán Viktor valószínűleg tudhatott L. Simon eltávolításának tervéről – és hogy politikai pletykák szerint a miniszterelnök nem kedvelte a korábban államtitkári posztig eljutó fideszes kádert – Ungár azt mondta, erről inkább magát Orbánt kellene megkérdezni. „Ilyesmiről nem tudok. De nem szeretnék olyan országban élni, ahol a Nemzeti Múzeum igazgatóját az alapján választják ki, hogy szimpatikus-e a miniszterelnöknek vagy sem” – tette hozzá. 

A menesztéssel kapcsolatban elsőként természetesen L. Simon Lászlót kérdeztük, ám nem akart nyilatkozni. Mint mondta, mindent leírt már a témáról szóló Facebook-posztjában. Ebben így fogalmazott: „A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”. L. Simon egyébként az ügy kapcsán arra is emlékeztetett, hogy a múzeum munkatársai senkit nem igazoltathatnak, hogy az életkort ellenőrizzék, legfeljebb jogkövető magatartásra kérhetik  – és kérik is – a kiállítás látogatóit. Az ügy érdekessége egyébként, hogy az idei World Press-tárlatot a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs nyitotta meg, aki – bár látta a kiállítás teljes fotóanyagát – egy szóval sem emelt kifogást az idős melegről bemutatott néhány kép miatt.

Inog Demeter széke is

A közelmúlt kisebb port kavaró kultúrpolitikai eseménye volt még az is, hogy Csák János pályázatot írt ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói posztjára, melyet jelenleg Demeter Szilárd tölt be. A magát „110 százalékos orbánistának” valló Demeter sietett hangsúlyozni, hogy a kiírásra az előző ötéves megbízás közelgő lejárata miatt van szükség, és hogy ő is újra indul a PIM igazgatói székéért; mégis felreppent a hír, hogy a viszonylagos önállóságot élvező Demeternek mennie kell. Ungár emögött nem központi akaratot, hanem a miniszter sepregetését sejti. „ Sok kritikát meg lehet fogalmazni Demeterrel, L. Simonnal kapcsolatban – rengeteg dologban nem értek velük egyet, de azt nehéz lenne tagadni, hogy mindkettőjük olvasott, a kultúrával együtt élő, intelligens ember. Csák azonban mindenkit elküldene, aki bármilyen szinten is értene a feladatához” – állította a képviselő. 

Az MTI nem tűrte a kritikát

Az LMP szerdán hivatalosan, közlemény formájában is elítélte az L. Simon menesztéséről szóló miniszteri döntést. Szerintük Csák János ezzel a kultúra egészére mondott nemet, felelős kormánytagból pedig egy korlátolt hatalom verőemberévé vált. Az LMP jelezte, aggódik a közmédia vezetőinek állásáért is, akik  „az elmúlt években messze a legtöbb időt szentelték a homoszexuális életmód ábrázolásának”. Az MTI éppen emiatt a néhány sor miatt nem hozta le aztán a párt üzenetét, arra hivatkozva, hogy a közlemények nem sérthetik a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit.