Külön lista, közös lista – a Fidesznek lényegében mindegy

Külön lista, közös lista – a Fidesznek lényegében mindegy

Szavazatszámlálás a 2018-as parlamenti választás után Budapesten (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kerülték a vitát a kormánypárti képviselők a parlament délutáni rendkívüli ülésén, amelyet egyébként épp Kocsis Máté javaslatára hívtak össze. A választási szabályokat módosító, Mi Hazánk által benyújtott előterjesztés ugyan az igazságügyi bizottságon könnyedén átment, de a plenárison már csak elvétve fordult meg kormánypárti képviselő. A fővárosi választást érintő változtatások mögött az ellenzék a Fideszt sejti, de a szándékokat egyelőre nem látni tisztán.

Nem akartak hozzászólni a kormánypárti képviselők a választási szabályok módosításához azon a mai rendkívüli parlamenti ülésen, amelyet egyébként – igaz más témában – a fideszes frakcióvezető, Kocsis Máté kezdeményezésére hívtak össze. Az ülésen a Mi Hazánk két javaslatáról tárgyaltak. Noha korábban az igazságügyi bizottságban simán átment a javaslat, vagyis a tárgyalását a Fidesz is jónak látta, a plenáris ülésen sem a Fidesz, sem a KDNP nem állított vezérszónokot. Mindössze Nacsa Lőrinc (KDNP) szólalt fel két percben a vita végén a kormánypártok nevében és örömét fejezte ki, hogy „tudnak beszélni a Parlamentben erről a módosításról”. – Akár tudjuk is ezt a módosítást támogatni – fejtette ki röviden az álláspontját, majd a neki válaszoló Csárdi Antal (LMP) hozzászólása alatt elhagyta a termet. Még ennyit sem közölt Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, amikor korábban, napirend előtt szóba került a téma. Ő azt mondta: a parlament felelőssége, hogy milyen szabályokat határoz meg a választási rendszer átalakítása kapcsán, ebben a kormány az alkotmányos szokásoknak megfelelően nem kíván véleményt formálni. Az ellenzéki felszólalók többnyire azon az állásponton voltak, hogy néhány hónappal a választás előtt ne fogadjanak el ilyen horderejű módosítást. A törvényjavaslat(ok)ról két hét múlva szavazhat az Országgyűlés, és időközben módosító javaslatok is érkezhetnek.

A Mi Hazánk egyik előterjesztése visszaállítaná a fővárosban a listás rendszert, vagyis a fővárosi közgyűlésbe a jövőben nem kerülnének be a kerületi polgármesterek, hanem a mandátumokat a pártlistákra leadott szavazatok alapján osztanák ki. A másik egy határozati javaslat, és az arányosabb parlamenti választásról szól – ha elfogadják, az Országgyűlés ebben a határozatban arra kérné fel a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot a témában.

– A Fidesz számára nem az a kulcskérdés, hogy az együttműködni hajlandó ellenzéki pártok külön vagy közös listán indulnak a fővárosban, hanem az, hogy a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt bejusson a fővárosi közgyűlésbe, ezzel lehetőség szerint megbontva a Karácsony Gergely mögött álló közgyűlési támogatást – a többi között erről beszélt a Magyar Hangnak László Róbert, a Political Capital választási szakértője röviddel azelőtt, hogy megkezdődött a parlamentben két, a választási rendszert érintő javaslat általános vitája.

Többféle módon értelmezhetők a fővárosi választást átalakító törvényjavaslat mögött húzódó szándékok László Róbert szerint. A Demokratikus Koalíció a javaslat benyújtása után bejelentette, hogy a közös listát támogatná, ami azt az értelmezést igazolja, hogy a törvényjavaslat a közös lista irányába tereli az ellenzéket. Viszont – folytatta – olyan értelmezést is lehetséges, hogy a módosítás éppen ezzel ellenkezőleg, arra bátoríthatja az összes pártot, hogy induljanak külön, hiszen a külön indulás feltételeit minden korábbinál lazábban állapítja meg a javaslat. Elég lenne három kerületi polgármester-jelöltet állítani ahhoz, hogy egy párt külön listát állíthasson. Ez a szétaprózódást ösztönözheti, nem beszélve arról, hogy a DK és a Momentum biztosan, az MSZP talán-talán megugraná a fővárosban az öt százalékot, és az LMP is felbátorodhat az ötleten – fogalmazott. Ez viszont azzal járhatna, hogy nem tud minden párt bejutni a közgyűlésbe, ennek következtében sok szavazat elveszne, ami oda vezetne, hogy a Fidesz támogatottsága sokkal többet érne a fővárosi testületben. László Róbert szerint egyelőre megjósolhatatlan, hogy a külön lista vagy a közös lista lehet kifizetődőbb az ellenzék számára.

László Róbert hozzátette: gyakori félreértés, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén külön főpolgármester-jelöltet kellene állítania a pártoknak, ha külön listán szeretnének indulni. A szakértő elmondása szerint ez nem következik a javaslat jelenleg ismert szövegéből, a külön főpolgármester-jelölt nem feltétele a külön listának.

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző szerint a Mi Hazánk érdekei egyértelműek: a párt jobban szerepelne egy listás választáson, hiszen ez a feltörekvő pártok számára sokkal kevesebb munkával jár, mint a jelöltek felépítése. A Fidesz célja az önkormányzati választások szabályainak módosításával az, hogy az ellenzéki sokszínűséget fenntartsa, és ne egy domináns ellenzéki párt, a DK álljon vele szemben. Szerinte a törvénymódosítás arra motiválja a pártokat, hogy közös listán induljanak, ami a kis választói támogatottsággal bíró ellenzéki pártok létét tarthatja fenn – akkor is, ha közülük egyesek külön indulva nem érnék el az 5 százalékos küszöböt. Az elemző a Magyar Hangnak kiemelte: a kis pártok megmaradtak volna a fővárosban a mostani választási rendszerben is, de nem lettek volna olyan erősek. Egy közös fővárosi ellenzéki lista őket erősítheti. – Pártmegállapodásokkal kerülhetnek fel a közös listára, és pártképviselők lesznek a továbbiakban is – mondja Szentpéteri hozzátéve, hogy a politikai helyzet ettől nem változik döntően, de kicsit jobb lesz a Fidesz szempontjából, mert a kormánypártnak egy „sok hangú”, töredezett ellenzék áll érdekében.

Az egyébként épp ma derült ki, hogy a Momentum beáll Karácsony Gergely mögé, azaz támogatja őt a főpolgármester-választáson. Egy héttel ezelőtt már a Demokratikus Koalíció is bejelentette, hogy nem indít saját jelöltet a posztra, hanem a jelenlegi főpolgármestert támogatja. A DK a közös ellenzéki listát is szorgalmazza.

Gulyás Gergelyt is kérdezték a csütörtöki kormányinfón arról, hogy jogászként mit tartana jobbnak: ha a Fővárosi Közgyűlésben a polgármesterek vagy a listáról bekerülő képviselők ülnének. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem válaszolt érdemben, azt mondta, a Fidesz frakciójának döntésére vár és annak megfelelően fog majd szavazni.