Vannak iskolák, ahol állítólag kötelezővé tették a diákoknak a Petőfi-filmet

Vannak iskolák, ahol állítólag kötelezővé tették a diákoknak a Petőfi-filmet

Rákay Philip kreatív producer, forgatókönyvíró beszédet mond a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm díszbemutatóján a Cinema City Arénában 2024. március 13-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Diákokat vezényeltek a Petőfi-film vetítésére – erről számolt be Facebook-oldalán a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX. A párthoz egy ferencvárosi iskola tanulójától jutott el az információ, ő fotókat is küldött a vetítésről nekik. A diák azt írta, hogy a vetítést kihagyó diákok igazolatlan hiányzást kaptak. A Rákay Philip által rendezett film 6 milliárd forint adófizetői pénzből készült.

Az, hogy diákokat vezényelnek a filmre, a Hvg.hu oldalhoz is eljutott több, neve elhallgatását kérő forrástól. A portál úgy tudja, hogy egy XV. kerületi gimnázium tanulóit is a Most vagy soha! bemutatójára vezényelték, nekik szintén az volt a kitétel, hogy ha nem mennek, akkor igazolatlant kapnak. Egy szülő a lapnak arról beszélt, hogy a jegy árát is nekik kellett kifizetniük. Hasonló információ érkezett Veszprémből és Szegedről is. Ám hiába kereték az érintett XV. kerületi iskolát, illetve az azt fenntartó Észak-pesti Tankerületi Központot is, választ egyelőre nem kaptak.

A 444.hu arról írt, hogy a Westendben egy budapesti alapítványi technikum diákjaiba botlottak. A gyerekek azt mondták, igazolatlan hiányzás járt volna érte, ha nem mennek. A tanárokkal kész tényként közölték, hogy menni kell. Arról, hogy ez nem iskolai, hanem délutáni program lesz, állítólag a tanárok is csak előző nap értesültek. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból is vittek diákokat, a film itt is kötelező volt, két-három órájuk maradt el a vetítés miatt – írta a portál. Az iskolánál később kérdésükre azt mondták, nem felsőbb utasításra vitték el a gyerekeket, saját szervezés volt.