„Kigazdálkodhatatlan Lázár János fővárosnak tett ajánlata”

„Kigazdálkodhatatlan Lázár János fővárosnak tett ajánlata”

HÉV-szerelvények a szentendrei végállomáson (Fotó: Michael Krahe)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zavarkeltésnek nevezte Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az építési és közlekedési miniszter fővárosnak tett keddi ajánlatát. Lázár János ugyanis azt kínálta mai sajtótájékoztatóján: Budapest fogadja el a BKK-járatain az ország- és vármegyebérleteket, cserébe a kormány elfogadja a Budapest-bérleteket a MÁV és a Volán járatain a főváros közigazgatási határain belül. Dorner Lajos szerint ezzel a főváros olyan sok pénztől esne el, amit nem tudna kigazdálkodni. Ez ugyanis azt jelentené, hogy Budapesten az egész ország lényegében ingyen utazna – mutatott rá a közlekedési szakember. Hozzátette, nem véletlen, hogy Zalaegerszeg kivételével egyetlen másik város sem szállt be a vármegyebérlet-rendszerbe, mert olyan sokba kerülne az önkormányzatoknak.

A HÉV-ek esetében felhívta a figyelmet arra: az állami vállalatcsoport, vagyis a MÁV-Volán-csoport – ide tartozik a HÉV is 2016 óta –, illetve a fővárosi közlekedési cégek (BKK, BKV) egymásra vannak utalva. Ez jogilag és technikailag is igaz. Az önkormányzati és a személyszállítási törvény szabályozza, hogy mi a miniszter és a főpolgármester feladata a közlekedés terén. Lázár János illetékességi területe pedig a helyi közlekedésre nem terjed ki – az a Fővárosi Közgyűlés hatásköre.

Még többen utazhatnak ingyen

A bérletrendszerről bejelentett változásokról a VEKE elnöke azt mondta, hogy olyan sok kedvezmény van jelenleg érvényben a helyközi közlekedésben, hogy sokan már most is ingyen utaznak. Ennek apropóján emlékeztetett, hogy például a tanuló jogviszonnyal rendelkezők most is jelentős, 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak; a közalkalmazottak 50 százalékos kedvezményre eddig is jogosultak voltak meghatározott alkalommal; és ezeket még hosszan lehetne még sorolni. Mint mondta, ezeket most betolják egy jogcím alá, és több szegmensben a kedvezményeket még növelni is fogják, végeredményben pedig még többen fognak ingyen vagy jelentős kedvezménnyel utazni.

Mint arról írtunk, a költségek apropóján Lázár János a debreceni sajtótájékoztatóján arról beszélt: már ma több bevétel keletkezik ország- és vármegyebérletből, mint a rendszer bevezetése előtt volt. Továbbá – mint mondta – abban bízik, hogy a jövőben még többen fognak utazni. Dorner Lajos erről úgy vélekedett: nem biztos, hogy többen fognak utazni. Ha pedig a másik véglet következik be – vagyis hogy sokkal többen akarnak tömegközlekedni –, annak következményét a németországi Deutschlandticket, a 49 euróba került „országjegy” példája mutatta meg: olyan jelentős utastöbblet jelent meg a tömegközlekedésben, amit nem lehetett kiszolgálni. – Ígért ugyan pluszjáratokat a közlekedési miniszter, de honnan? Azért kellett tavaly több magyarországi vasútvonalon leállítani a vonatközlekedést, mert nem volt rá vonat – emlékeztetett a VEKE elnöke (a MÁV ezt közlekedési módváltásnak nevezte).

14 év alatt ingyen a MÁV- és Volán-járatokon

A 14 éven aluliak számára bevezetendő, a MÁV és a Volán járatain ingyenes utazást lehetővé tevő kedvezményről úgy fogalmazott: a diákoknak szóló vármegyebérletek alacsony árképzése és az ő helyközi képzésükben betöltött szerepük – nevezetesen hogy nem használják tömegesen –, nem jár számottevő költségnövekedéssel. Ám a VEKE továbbra is azon a véleményen van, hogy a tömegközlekedést a színvonal minőségi javításával lehetne vonzóvá tenni, az egyesület ezért továbbra is ezt javasolja.

A debreceni polgármester által bejelentett, a 14 év alattiak által ingyenesen igénybe vehető helyi tömegkezlekedésről a VEKE elnöke azt mondta: rentábilisebb, mint a budapesti rendelkezés, ahol jelenleg is ingyen utazhatnak a 14 évnél fiatalabbak. Merthogy Budapesten megkötés nélkül minden ilyen korú ingyen utazhat. Debrecenben azonban a fővárosinál szűkebb körben adják a kedvezményt. A város közigazgatási területén működő iskolákban tanulók – az ingázók és kollégisták is –, illetve az óvodások utazhatnak majd ingyen áprilistól. Ez egy regisztrációs kártyával, a Debrecen junior-kártyával lesz lehetséges.

DERKE: autóval viszik a gyerekeket iskolába

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) elnöke lapunk érdeklődésére azt mondta, hogy kevesebb adminisztrációval járna, ha a debreceni tömegközlekedésben – a Budapesthez hasonlóan – minden 14 év alatti számára ingyenes lenne a közlekedés. Továbbá lehetnek, vannak olyan diákok – még ha nem is nagy számban –, akik a környező településekre járnak iskolába, ám ők kimaradnak a kedvezményből.

Papp László debreceni polgármester a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a 14 év alattiak ingyenesen utazók körébe való bevonásával – az előző évek javuló tendenciája után – visszaállhat a 2019-es szintre a helyi tömegközlekedést igénybe vevők száma. Ennek apropóján a DERKE elnöke arra hívta a fel a figyelmet: Debrecenben ma sok szülő autóval viszi a gyermeküket iskolába, óvodába. Ez szokássá vált. Emiatt kétséges, hogy valóban érdemben fogja-e növelni – és ha igen, mennyivel – az utazók számát az új kedvezmény.

Jónás Zoltán kitért továbbá arra: Lázár János által bejelentett kedvezményrendszer átalakítása szükségszerű volt. Ugyanakkor jelezte: a távolságalapú bérletek megszüntetésével azok pórul járnak, akik Debrecen közvetlen szomszédságából, például a 4 kilométerre fekvő Mikepércsről ingáznak Debrecenbe, mivel a jövőben az olcsóbb kilométeralapú bérlet helyett 9450 forintos vármegyebérletet kell váltaniuk. Ez a probléma nem egyedi: az ország számos megyeszékhelye közelében és a főváros tőszomszédságában is vannak olyan települések, ahol eddig jobban megérte kilométeralapú bérletet vásárolni vármegyebérlet helyett. Ez az utazási költségeiknek 50 százalékot meghaladó drágulását hozza magával. A Lázár János által tett bejelentés alapján a változások ugyanakkor érintetlenül hagyták azt a problémát, miszerint a megyék határán túl lévő településekről ingázóknak továbbra is két vármegyebérletet kell váltaniuk. Jónás Zoltán úgy véli, a vármegyebérleteknek rugalmasabbaknak kellene viszonyulniuk a megyehatárokhoz.

A Lázár János által a fővárosnak tett ajánlatot Vitézy Dávid közlekedési szakember, volt államtitkár „ebben a formában értékelhetetlennek minősítette. Ezt azzal indokolta, hogy minden közös bérlet működésének kulcsa a jegybevételek felosztási rendje. Karácsony Gergely főpolgármester szerint viszont jó az irány, és a részleteken fog múlni, születik-e megegyezés.