Venne még 30 hektárnyi szántót Orbán Viktor édesapja

Venne még 30 hektárnyi szántót Orbán Viktor édesapja

A hatvanpusztai birtok 2023 júniusában (Fotó: Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét földet, nagyjából 30 hektárnyi szántót vásárolna meg Orbán Győző, Orbán Viktor édesapja Alcsútdobozon 83,7 millió forintért – számolt be az rtl.hu. Információik szerint a kiszemelt földek közt van olyan, ami az Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai birtoktól nem messze helyezkedik el, bár nem közvetlenül szomszédos azzal, beékelődik közéjük 1-2 földterület. A miniszterelnök édesapja két szerződéssel összesen hét, különböző nagyságú területet szerezne meg.

A frissen vásárolt földekre vonatkozó szerződések viszont a hatályos szabályok szerint csak akkor lesznek érvényesek, ha az illetékes hatóság is jóváhagyja azokat. A szomszédos tulajdonosoknak ugyanis elővásárlási joguk van a területekre, ha bejelentkeznének, akkor akár el is happolhatják a miniszterelnök apja elől. Orbán Győző a szerződésekben arról is nyilatkozik, hogy a birtokában lévő földtulajdonok nagysága összességében nem lépi át a törvényben rögzített 300 hektárt. A földek egy részét egyébként bérleti szerződéssel a KLIL Farm Kft. használja, az erről szóló megállapodás egészen 2029. december 31-ig érvényes. A Hatvanpusztához közel eső területet pedig a TaziFarm Kft. használhatja majd ugyanúgy 2030-ig. Ez a cég annak a családnak az érdekeltségébe tartozik, amelyről a Hvg.hu írta meg, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter üzlettársairól van szó.