Visszakapta számítógépeit és telefonjait Szász János

Visszakapta számítógépeit és telefonjait Szász János

Szász János rendezõ Örkény István Macskajáték címû darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fülöp Tamás, Szász János jogi képviselője elmondta a Telexnek, hogy a rendező pénteken visszakapta egy hete lefoglalt eszközei nagy részét: „Ma Szász János átadta a rendőrségnek azokat az adatokat tartalmazó adathordozót, amit a rendőrök múlt pénteken kerestek, egyben a rendőrség visszaadta Szász János és családja számítógépeit, telefonjait és több más adathordozóját, hiszen azokra így nincs szükség” – közölte az ügyvéd.

Az RTL Híradónak is megerősítette a rendező, hogy családja megkapta a lefoglalt eszközöket, miután átadta a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról készülő filmje nyersanyagát. A rendező a csatornának adott nyilatkozatában azt írta, hogy az ügynek ezzel még nincs vége, és nem tudja, milyen további támadásokra számíthat.

Az ügy előzménye, hogy múlt pénteken Szász János otthonában házkutatást tartottak, és csak később derült ki, hogy az ügynek a bangladesi ikrek szétválasztásáról szóló filmhez lehet köze. A rendőrök számítógépeket, telefonokat foglaltak le.

A konfliktus hátterében az áll, hogy az ikreket szétválasztó orvoscsapat munkáját Szász filmezte, de valaki feljelentette őt a készülő filmmel összefüggésben, személyes adattal való visszaélés miatt. Az érintett orvoscsapat két legismertebb tagja, Csókay András és Pataki Gergely közül előbbi Szász mellett, utóbbi Szász ellenében nyilatkozik.

A Telex többek között arról kérdezte Pataki Gergelyt, a műtétsorozatot megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítóját, hogy az alapítvány azért tart-e igényt Szász dokumentumfilmjének tulajdonjogára, mert elképzelhetőnek tartják, hogy a film az orvosok közötti konfliktusokat is ábrázolná. „Nem tudunk olyan Szász János által rögzített képi anyagról, mely a missziós csapaton belüli olyan vállalhatatlan konfliktust ábrázolna, amelynek megmutatása bármilyen szempontból problémát jelentene az Alapítvány számára” – fogalmazott Pataki az egyébként hosszú és bonyolult jogi fejtegetésekkel teli közleményben.

Arról is írt, hogy „a filmezésre engedélyt nem Szász János kapott, ezt az engedélyt az Alapítvány kapta, azzal a kikötéssel, hogy minden nyersanyag kizárólag az Alapítvány, és a Katonai Kórház (ahol a sziámi ikrek szétválasztása zajlott – a szerk.) tulajdonában lehet”.

A portál megkereste Csókay András idegsebészt is, aki az ikrek tényleges szétválasztását végezte. Csókay Pataki közleményével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Gergely – teljesen érthető módon – nem ért az idegsebészethez, így nem fogta fel mi történt a 26 órás műtét során, ami minden előzetes, felületes megbeszélést átírt. Egy ilyen műtétnél nem tervezhető az operáció utáni helyzet. Szász, pechére filmre vette a műtét végén a köztünk elhangzottakat, amelyben mint a műtétet végző elmondom, hogy a műtét megtörtént, ennyit lehet közreadni. Semmi siker, hiszen bármikor meghalhatnak. Emiatt a filmrészlet miatt kell szenvednie Szásznak.”

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte az RTL Klub Híradójával, hogy személyes adattal visszaélés, tiltott adatszerzés és információs rendszer vagy adat megsértése miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen.