Vona: az MSZP bosszúból mutatta fel a Stop Gyurcsány! táblát

Vona: az MSZP bosszúból mutatta fel a Stop Gyurcsány! táblát

(Forrás: Vona Gábor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP Mesterházy Attila távozása óta vezetői válsággal küszködik. (…) A párt létezése valójában politológiai csoda, hiszen ha egyik reggel arra ébrednénk, hogy az MSZP megszűnt létezni, a tagokon kívül már nem tűnne fel senkinek. (…) Az MSZP így évek óta a Karácsony Gergely-projektbe menekült – írja az Index.hu-n megjelent elemzésében Vona Gábor.

A Jobbik egykori elnöke, a a Második Reformkor Alapítvány vezetője szerint a párt maradék energiáit, az egyébként a mai napig sem kevés mozgósítható pénzét, a már említett hálózatát a főváros polgármestere mögött sorakoztatta fel, ezért amikor az visszalépett Márki-Zay Péter javára, olyan lehetett számukra, mint „egy nyálfolyatós délutáni szunyókába belevisító légvédelmi sziréna”. – Azt se tudták hirtelen, merre szaladjanak. Az ismeretlen és kiszámíthatatlan, ezért számukra életveszélyes MZP soraiba? Vagy a régről ismert, kiszámítható és számukra szintén életveszélyes Dobrev halálos ölelésébe? A kezdeti zavarodottság után végül az előbbi mellett döntöttek – fogalmazott Vona, aki öt pontban foglalta össze, miért dönthetett így az MSZP.

Az első pont a Jobbik volt elnöke szerint a szokás hatalma, „mivel az elmúlt időszakban arra kondicionálódtak, hogy ők a főpolgármester leghűségesebb fegyverhordozói, így most – egyéb lehetséges stratégia híján – nem nagyon maradt más esélyük, mint vonulni vele tovább”. – Ha aranytojásokat ugyan nem is tojt nekik a Karácsony-projekt, ettől még simán biztosíthatja a túlélésüket újabb néhány évre – fogalmazott.

A második pont címe: Aki kimarad, az lemarad. – Egyrészt aki nincs ott a játszmában, elveszíti az egész előválasztás legfontosabb hozadékát, a figyelmet. Másrészt aki nincs ott a játszmában, az esetleges tavaszi győzelem gyümölcsét teszi kockára, a befolyást. Jobb odaállni valaki mellé, mert akárki is nyer vagy veszít, két nagy erőtér lesz az összefogásban, akik minden jelenlegi verbális ketrecharcuk ellenére az egymással való kiegyezésre kényszerülnek majd – húzta alá Vona. 

Az egykori politikus harmadik pontként az előremenekülést nevesítette. Mint emlékeztetett, az előválasztás már napok óta tartott, mire az MSZP végül csütörtökön úgy határozott, a nevéből elhagyja az S betűt. A döntést megelőző napokban ez egyáltalán nem tűnt egyértelműnek. Sőt kezdetben a szocialista prominensek jobbára a DK oldalán sorakoztak fel. Ám – szerinte – a párt aktivistái érzékelhették a sátraknál, hogy magas a részvétel, nagyon sok a fiatal és új szavazó, ezért a párt úgy döntött, hogy előremenekül. – Az MSZP csütörtökön látta elvetettnek a kockát. Kunhalmi Ágnes bizonyára megnyomta a resetgombot, vett egy nagy levegőt, és elkezdte vizualizálni, ahogy lelkesen kampányol Márki-Zay Péternek – fogalmazott.

A Jobbik egykori elnöke szerint az MSZP döntésében szerepet játszott a bosszú is. Gyurcsány Ferenc ugyanis megalkotta azt a versengő politikai közösséget, amely a maga szervezettségével, lendületével, szektás nyomulásával, kommentorkjaival és a Gyurcsány-branddel még erősebben kiemelte az MSZP bénultságát, vezetetlenségét és gyengeségét. – Az MSZP számára most érkezett el egy olyan pillanat, hogy az elmúlt évek minden megaláztatásáért törleszthessen. Akkor, amikor a másiknak a legjobban fáj. Amikor Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára már hihetetlenül közel érezhette a nagy visszatérést. Amikor a DK végre ott állt az ellenzék teljes bedarálásának kapujában. Nos, az MSZP ebben a pillanatban mutatta fel a Stop, Gyurcsány! táblát, és minden korábbi sérelmét egy nagy bosszúvá egybegyúrva bejelentette: Márki-Zay a jó jelölt – írja Vona Gábor.

Vona az ötödik pontban win-win üzletet emleget. Szerinte az MSZP lehet az összefogás igazi nyertese, hiszen meglepően nagy képviselőcsoporttal számolhatnak. Amennyiben az ellenzék nem nyer jövőre, ez akkor is komoly erő a számukra, de ha nyer, még inkább felértékelődik a szerepük. – Nyilvánvaló, hogy kormányváltás esetén lesz egy erős egymásrautaltság: a miniszterelnök a hatpárti többség foglya lesz, a pártok pedig sok szempontból a kormányfőtől függnek majd. MZP-nek szüksége lesz az országgyűlésben egy csoportra, amelyre építkezhet – szögezi le, hozzátéve: Márki-Zaynak tehát úgy kell a parlamenti háttér, mint egy falat kenyér, a Momentum mellett az MSZP most erre a szerepre is jelentkezett. – Lássuk be, az MSZP-nek ennyi sebből vérezve nem maradt más lehetősége: csak felfelé – zárj elemzését a Jobbik volt elnöke.