Vona Gábor: Párttá alakulunk

Vona Gábor: Párttá alakulunk

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új pártot jelentett be Vona Gábor csütörtök délelőtt a közösségi oldalán, a Második Reformkor pártot. Szavai szerint nem ideológiák mentén politizálnak majd, hanem a „reformkoriság” mentén, ezt úgy magyarázta meg, hogy csak az ügyeikért kívánnak dolgozni és közben hidakat építeni. A politikai identitásuk a politikai függetlenségük alapja is, vagyis sem a kormánypártokkal, sem az ellenzékkel nem készülnek politikai szövetségre.

Vona Gábor a Facebookon közzétett videójában felidézte, hogy 2018-ban, a választások után azt érezte, valami nagyon újra van szükség, új politikai szemléletre, ezért a bíróságon bejegyeztette a Második Reformkor Alapítványt. A bíróság egy év után be is jegyezte és néhány barátjával megkezdték a munkát, elkezdtek közösséget építeni, 2022. második felében pedig már úgy érezték, hogy az alapítvány is kevés, egyesületre van szükség. A munkájuk részeként előadásokat tartottak, kerekasztal-beszélgetéseket, vitafórumokat szerveztek két online népszavazást is lebonyolítottak, illetve egy vándorkiállítást is létrehoztak az uniós pénzek kapcsán. Vona Gábor megítélése szerint a Második Reformkor Alapítvány a közéleti civil szervezetek között az egyik legaktívabbá és legnyitottabbá vált.

Eközben – mint fogalmazott – a radar alatt közösségszervezés és hálózatépítés zajlott. „Nagyon jó csapat” gyűlt össze az ország minden pontjáról, sőt, a világ minden pontjáról. Nem tartottak tagtoborzást, mindig csak vártak, hogy feltűnjenek olyan emberek, akik megtalálják őket. A csapatot pedig, ami összejött, „nem a pénz, a hatalom vagy a státusz tartja össze, hanem egy reménysugár”.

Az egykori, illetve most új politikus elmondása szerint gondolkodásaik és beszélgetéseik közben három dolog kezdett körvonalazódni. Az egyik ilyen, hogy szerintük valóban lehet második reformkor: a függések helyett önszervező egy Magyarország. A másik, hogy kialakult egy politikai szemlélet: nem ideológiák mentén lehet tenni a második reformkorért, afölött kell állni, ennek a reformkoriság nevet adták. A harmadik, ami kialakult, hogy vannak ügyeik, amelyeket képviselnek.

A három dolgot egymás mellé téve azt vették észre, hogy „hoppá, ez egy politikai identitás”, hogy tudnak újat és mást mondani. Eközben pedig látva, ami a világban zajlik, „látva a hazai politikai kiúttalanságát, a kormánypártok egyre erőszakosabb rendszerépítését és az ellenzéki pártok tanácstalanságát” nem maradt más – fogalmazott –, mint hogy a második reformkor közösségének be kell lépnie a pártpolitikába. Nem tudnak ugyanis civil szervezetként többet tenni a második reformkorért, eggyel magasabb szintre kell lépniük, „kihajózni a pártpolitika veszélyes vizeire”.

Vona Gábor szavai szerint tudja, hogy sokak szerint Dunát lehet rekeszteni az újabb és újabb pártokkal. Ők azonban úgy érezték, hogy hiába a sok párt, őket nem szólítja meg egyik sem, ezért inkább magukat képviselik. Abban hisznek, hogy vannak még sokan, akik hasonlóan éreznek. – Úgyhogy úgy döntöttünk, járjon bármivel is, hogy párttá alakulunk – jelentette ki. A nevük ugyanaz marad: Második Reformkor, 2RK. Ez nekik – ahogy mondta – nem csak egy név, hanem Magyarország „legszebb, leglelkesítőbb és legjobb jövőképe”. Leszögezte azt is, hogy nem ideológiák, politikai oldalak mentén fognak politizálni, hanem a reformkoriság mentén, ez egy politikai stílust is jelent. Ma a magyar politikát – fejtette ki – a konfliktusok, a karaktergyilkolás, a cinizmus, a törzsi viszályok jellemzik, ők ebből ki akarnak lépni. Csak az ügyeikért kívánnak dolgozni és közben hidakat építeni. Azt is leszögezte, hogy a politikai identitásuk egyben a politikai függetlenségüknek és a szuverenitásuknak is az alpja. Ezért egyik oldalhoz sem akarnak odacsapódni. – Sem a kormánypártokkal, sem az ellenzéki összefogással nem készülünk politikai szövetségre és nem is fogunk politikai szövetségre lépni – jelentette ki.

Vona Gábor 2018-ig a Jobbik elnöke volt, a választások után ugyanakkor lemondott posztjáról, miután a Fidesz újabb kétharmados győzelmet aratott. Vloggerkedésbe kezdett, emelett rendszeresen részt vett különféle közéleti beszélgetős műsorunkban, illetve számos helyen publikált is. Eközben – nagyjából másfél évvel a választásokat követően – a Jobbikból is kilépett.

Elindult a 2RK weboldala
A bejelentéssel egy időben elindult az új párt internetes oldala is. Eszerint a pártelnök Vona Gábor, munkáját pedig hat alelnök segít. Megneveztek pártigazgatót is, szakmai és kommunikációs igazgatót, illetve szóvivőt. Az oldalon lehet hozzájuk csatlakozni, illetve hosszabb olvasni a Vona Gábor által említett ügyeikről, úgy mint a pártmentes önkormányzatok, az egészségügyi prevenció vagy éppen a herbál elleni harc.

Címkék: Vona Gábor