Hétvégén újra Kocsonyafesztivál Miskolcon

Hétvégén újra Kocsonyafesztivál Miskolcon

A Miskolci Kocsonyafesztivál 2023-ban (Fotó: Kocsonyafesztivál/Horváth Csongor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntektől vasárnapig újra zenétől lesz hangos Miskolc belvárosa, fantasztikus illatok járják be az utcákat, és reggeltől-estig hömpölyög majd a tömeg a Forinton. Március második hétvégéjén koncertekkel, színes vásári forgataggal, széles étel- és italkínálattal, gyerek- és kulturális programokkal várla a látogatókat a Miskolci Kocsonyafesztivál.

Veres Pál polgármester még decemberben jelentette be, hogy 2024-ben is megtartják az emblematikus miskolvi rendezvényt. A rendezvény sokadik virágzását éli, hiszen a kétezres évek hőskora után 2013 és ’19 között más néven volt tél végi, tavasz eleji rendezvénye a városnak, majd 2020 februárjában szervezték meg újra Kocsonyafesztivál néven, hogy aztán 2021-ben és 2022 elején a pandémia miatt esély se legyen a megtartására. 2023-ban azonban újra régi fényében tündökölt az esemény, sőt látogatórekordot is döntött, így természetes volt, hogy ha semmi nem jön közbe, 2024-ben is kocsonyázhatunk a főutcán.

A fesztivál területe a Szent István tértől a Villanyrendőrig tart, előbbin lesz majd a nagyszínpad is, de kerül egy-egy színpad a Villanyrendőrhöz és az Erzsébet térre is. A rendezvénybe az Avasi Kvaterka is becsatlakozik, így a történelmi Avas – a Bortanya és a Rácz sor környéke – is fesztiválhelyszínként fog funkcionálni.

A szervezők elmondása alapján a Kocsonyafesztivál területén végig vásár, gazdag étel- és italkínálat várja majd a látogatókat. Folyamatosak lesznek a programok, szinte egy percre sem lesz megállás. A Szinva teraszon a Porondon Miskolc, egy fesztivál a fesztiválban fogadja majd látogatókat különleges és egyedi programkínálattal, ahol a közösségeké lesz a főszerep. Reggeltől estig bábelőadások, koncertek, gyerek- és felnőtt programok, cirkuszi bemutatók és civil utca várja az érdeklődőket.

A színház mellett, a művészbejáró és jegyiroda közötti téren a folyamatos előadások, díszletbemutató, játékok és fotószínház várja a látogatókat, de benépesül a Művészetek Háza előtti tér is, ahol vicces gasztronómia, irodalom, művészet és zene kerül a kocsonyába, de aki például be szeretne nevezni egy csípős békacombevő versenyre, az is itt (t)eheti meg. Programhelyszín lesz a Rákóczi-ház, a Feledy-ház, és a Színészmúzeum is, ahol érdekesebbnél érdekesebb programokkal találkozhatnak az arra járók, a Herman Ottó Múzeum pedig a múzeum főépületében és a Miskolci Galériában is várja a látogatókat, gyermekeknek kalandos játékbarlanggal, felnőtteknek tárlatokkal.

Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, a rendezvényt látványos felvonulás indítja, majd szinte egymást érik majd a fesztivál különböző pontjain a családi- és gyermekprogramok, látványos bemutatók, színpadi programok és természetesen a kisebb, nagyobb és egészen nagy koncertek. Három színpadon zajlanak majd a fellépések: a Szent István tér lesz a nagyobb produkciók otthona, a Villanyrendőr az elektronikus műfajok és a szólóelőadók, duók helyszíne lesz, míg az Erzsébet téren a miskolci zenekaroké a pálya. A legnagyobb nevek között fellép a Kovalsky meg a Vega, a Wellhello, a világhírű Dj Antoine, Manuel, az R-Go, a Paddy and the Rats, Bereczki Zoltán, Sub Bass Monster, a Dal című műsorban menetelő miskolci Here We Are, a Sky Fanatic, vagy épp a Z!enemi. A Szent István téren mindenképp érdemes lesz megnézni Fördős Zé és Eisler Zsolti Street Kitchen bemutatóját és Musimbe Dennis stand-up előadását.

A részletes programokért érdemes ellátogatni a Kocsonyafesztivál hivatalos weboldalára, vagy a fesztivál hivatalos Facebook-felületére.