A Fidesz kiáll Szerbia mellett, de ennek az oroszok örülhetnek

A Fidesz kiáll Szerbia mellett, de ennek az oroszok örülhetnek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök Belgrádban 2023. április 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága elfogadta Szerbia uniós csatlakozási folyamatát értékelő jelentést, amely az EP májusi állásfoglalásának alapja lesz. Ebben az uniós törvényhozás számos kritikát fogalmaz meg, de előrelépéseket is elismernek. A Fidesz képviselői az egész jelentés ellen szavaztak.

A szakbizottság nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások csak akkor haladhatnak előre, ha az ország betartja az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, és jelentős előrelépést tesz az EU-val kapcsolatos reformok terén. Szerbia ugyanis egyáltalán nem csatlakozott a szankciós politikához, holott ez minden tagjelölt ország kötelessége. A dokumentumban a képviselők aggodalommal veszik tudomásul, hogy az Európai Bizottság Szerbiáról szóló 2020-as jelentésének közzététele óta nem javult a 33 tárgyalási fejezet általános helyzetére vonatkozó értékelése, és 2022-ben a Bizottság egyetlen fejezetben sem észlelt „jó előrehaladást”. Az EU Szerbia legfőbb politikai és gazdasági partnere, és messze a legnagyobb adományozója – hangsúlyozzák a képviselők, akik aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a közelmúltban csökkent a szerbiai EU-tagság támogatottsága. Ez egy régóta fennálló EU-ellenes/oroszbarát politikai retorika eredménye, amelyet széles körben terjesztenek a kormány által ellenőrzött médián, valamint a kormányzati tisztviselők által. A képviselők felszólítják az EU-t, hogy vizsgálja felül az EU által Szerbiának nyújtott pénzügyi támogatás mértékét, ha folytatódik az antidemokratikus rezsimek támogatása.

A jelentés üdvözli azokat az intézkedéseket, amelyeket Szerbia tett az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése, valamint a jogállamiság intézményei átláthatóságának és hatékonyságának fokozása érdekében. Ugyancsak elismerését fejezi ki Szerbiának az EU-val az illegális migráció kezelése terén folytatott jó együttműködéséért. Megállapítva a korrupció elleni küzdelem terén elért némi előrelépést, a jelentés hangsúlyozza, hogy „több kimutatható erőfeszítésre és politikai akaratra van szükség a kézzelfogható eredmények eléréséhez, különös tekintettel a szervezett bűnözésre”.

Hangsúlyozva, hogy Szerbia és Koszovó kapcsolatának normalizálása prioritás és előfeltétele mindkét ország EU-csatlakozásának, a képviselők mindkét felet felszólítják, hogy „mutassanak vezető szerepet, és legyen készen meghozni a szükséges döntéseket, amelyek előrelépéshez vezetnek”. Vladimír Bilčík, szlovák néppárt képviselő, a jelentés előadója azt mondta, hogy „Szerbiának igazodnia kell az EU külkapcsolataihoz, folytatnia kell a belső reformokat, és normalizálnia kell kapcsolatait Pristinával. Ha Belgrád ezt eléri, az közös európai siker lesz”.

A Fidesz EP-delegációja a lapunknak eljuttatott közleményben leszögezi: „A jelentés méltatlan és elfogult állításai miatt a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak”. A képviselők úgy fogalmaznak, hogy „a jelentés szövege nem csupán elfogult és politikailag részrehajló állításokat tartalmaz, de jellege és megfogalmazásai alapján egyértelművé vált, hogy az Európai Parlament immár szándékosan rombolja a Szerbiához fűződő kapcsolatát, és az eddig kialakított partneri viszonyt”.

Orbán Viktor épp a napokban járt Szerbiában, ahol tárgyalt Aleksandar Vucic szerb államfővel. Áttekintették Magyarország és Szerbia katonai együttműködésének lehetőségeit és megállapították: a következő években megnyílik az út a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emeléséhez.

Címkék: Szerbia