A szankciók kijátszóira összpontosít a következő uniós csomag

A szankciók kijátszóira összpontosít a következő uniós csomag

Ursula von der Leyen a 2022-es „az Unió helyzete” beszédét tartja az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. szeptember 14-én. A háttérből Olena Zelenszka, ukrán first lady hallgatja. (Forrás:
Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője

A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU „megingathatatlan” támogatását. Üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni. Von der Leyen az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába. Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez.

A szóvivő hétfőn azt is megerősítette, hogy a brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új – immáron tizenegyedik – javaslatát a tagállamok kormányainak. Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók „végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását”. Az új csomag célja, hogy „az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe” – tette hozzá a szóvivő.

(MTI)