Népszava: December közepén 10 milliárd euró Magyarországnak szánt EU-s forrás szabadulhat fel

Népszava: December közepén 10 milliárd euró Magyarországnak szánt EU-s forrás szabadulhat fel

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára a második napon, 2023. október 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország hamarosan teljesítheti az igazságügyi reformot, ami 10 milliárd euró zárolt támogatást szabadíthat fel. Ha nagyon siet az Orbán-kormány, még az idén megnyílhat az uniós pénzcsap Magyarország számára – írta meg a Népszava csütörtökön. Felidézték, az Európai Bizottság (EB) döntése szerint Magyarország addig nem férhet hozzá az EU költségvetéséből 2021-2027 között rendelkezésére álló teljes, 22 milliárd eurós kohéziós büdzséhez, amíg nem hozza meg az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló intézkedéseket. 

A lap információi szerint az EB két apró jogszabályi változtatásra – köztük egy törvénymódosításra – vár, hogy meghozhassa kedvező döntését az igazságügyi rendszer függetlenségét megerősítő átalakításról. Úgy tudják, a kormány már bemutatta a jogszabályi módosításokat Brüsszelben, és vállalta, hogy legkésőbb a parlament decemberi ülésén jóváhagyja azokat. Az EB azután bólinthat rá a források felszabadítására, hogy a módosításokat kihirdetik a hivatalos közlönyben. A Népszava szerint ha minden jól megy, akkor a biztosi testület december közepén már megszülethet a megegyezés és megkezdődhet a Brüsszelbe már kiküldött számlák megtérítése a felzárkóztatási (kohéziós) alapokból, amelyek összege jelenleg 500 millió euró. Hangsúlyozták: a 10 milliárd euró támogatás hét évre szól, nem egyszerre és azonnal lehívható támogatás. A cikk arra is kitért, egy uniós forrásuk cáfolta, hogy a bizottsági jóváhagyás összefüggésben van Orbán Viktornak az Ukrajna pénzügyi támogatásához kapcsolódó vétófenyegetésével.

Címkék: uniós forrás