Szijjártó Péter nem verte nagy dobra, hogy találkozott Navalnij özvegyével

Szijjártó Péter nem verte nagy dobra, hogy találkozott Navalnij özvegyével

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegyét fogadja Brüsszelben 2024. február 19-én. A börtönbüntetését töltő Navalnij február 16-án, 47 éves korában elhunyt. (MTI/AP/Reuters pool/Yves Herman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós külügyminiszterek Brüsszelben két napon keresztül tárgyaltak különböző témákról. Az első napon, rögtön az elején különleges vendégük volt: Julija Navalnaja, a néhány nappal korábban egy orosz kényszermunkatáborban elhunyt ellenzéki politikus, Alekszij Navalnij özvegye. Navalnaja beszédet is mondott, amelyhez a Magyar Hang is hozzájutott.

„Azért vagyok itt, mert három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Megölte a hozzám legközelebb álló személyt, megölte a gyermekeim apját, megölte a szívem felét és a lelkem felét” – kezdte beszédét Navaljana. Az özvegy elhunyt férjét orosz emberek millióinak reményének nevezte, az „erő, a bátorság és az ellenállás szimbólumát”. 

Alekszej Navalnij két évvel ezelőtt kapta meg az Európai Parlament által odaítélt Szaharov-díjat, amelyet az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért adnak át minden évben. Két éve Navalnij lánya, Darija vette át az elismerést, de előtte megkérdezte az apját, hogy mit mondjon az Európai Parlament előtt. Navalnij ezt válaszolta: „Mondd, hogy senki se tegyen egyenlőségjelet Oroszország és Putyin közé”. Ez volt most az özvegy egyik üzenete is, hozzátéve, hogy férje halála után Oroszország-szerte emberek tízezrei visznek virágot a rögtönzött emlékművekre, akiket a rendőrök megvernek és letartóztatják őket. „De kitartanak. Ez Oroszország. Alekszej Navalnij Oroszországa” – mondta Navalnaja. „A férjem hős volt, és hősként halt meg a szabadságharcban. De tehetséges politikus is volt. Részt vett a választásokon. Elképzeléseket fogalmazott meg hazánk jövőjével kapcsolatban. Ezekkel az ötletekkel milliókat inspirált. Erőteljes politikai szervezetet hozott létre, a Korrupcióellenes Alapítványt. Ez a szervezet nem tűnt el, ezek az emberek nem tűntek el, és ami a legfontosabb, ezek az ötletek nem tűntek el. Mert egy eszmét nem lehet börtönben megkínozni. Egy ötletet nem lehet „Novicsokkal megmérgezni” – mondta a külügyminisztereknek Julija Navalnaja.

Az özvegy azt is bejelentette, hogy folytatja elhunyt férje munkáját. A célja pedig az, hogy Oroszország normális európai ország legyen, akárcsak annyi más ország, egy olyan ország, ahol „a politikai konfliktusokat tisztességes választásokkal oldják meg – nem börtönökkel, nem mérgekkel, nem golyókkal”. Julija Navalnaja három dolgot kért az uniós tagállamoktól.

„Az első, hogy az EU-s országok ne ismerjék el a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes választások eredményeit. Putyin ugyanis ezt az eredményt propaganda célokra akarja használni. Azt akarja, hogy a világ elhiggye, Oroszországban mindenki támogatja és csodálja őt. Ne higgyünk ennek a propagandának” – kérte.  A második kérés az volt, hogy az EU folytassa tovább a szankciós politikáját és az eddigieknél is nagyobb mértékben vegye célba azokat a személyeket, akik Putyin megbízható emberei, nagyjából 500 ember, híresség, énekes, színész támogatja és kampányol az orosz elnök mellett. Ugyanakkor ezeknek a személyeknek hatalmas vagyonuk, vagyontárgyaik vannak Európában, és bár néhányukat már utolérték a büntetőintézkedések, de a legtöbben egyelőre megúszták, mert a legjobb ügyvédeket fogadták fel és mindenüket átruházták családjaiknak és barátaiknak. Navalnaja felajánlotta a férje által létrehozott Korrupcióellenes Alapítvány segítségét, amely már 12 éve kutatja és nyilvántartja, hogy hol van az oroszoktól ellopott vagyon. Harmadik kérésként pedig megismételte: mindig tegyenek különbséget Putyin és Oroszország között. „A háború és a diktatúra elől menekülő emberek nem az önök ellenségei. Együttérzésre és védelemre van szükségük. Nem szabad megbüntetni őket; segíteni kellene nekik” – folytatta és megemlítette, hogy ezek az emberek segíteni akarnak abban, hogy Oroszország normális országgá váljon, ahová ők is hazatérhetnek.

A külügyminiszterekkel történt találkozás után az uniós tagállamok diplomatái a legnagyobb tisztelettel és együttérzéssel szóltak Julija Navalnajáról, illetve elhunyt férjéről. Kivéve egyet. A magyar külügyminiszter a kormánypárti sajtónak tartott beszámolót az ülésről, de ezt a napirendi pontot nem említette. Mint ahogy egyáltalán nem is hozta szóba a pár nappal korábbi, az egész világot felkavaró esetet sem. Szijjártó Péter helyzetét nem nehezítették meg a sajtómunkások: egyetlen kérdést sem tettek fel Navalnijjal kapcsolatban. És ha azt gondolnánk, hogy ez valamiféle „véletlen”, hát nem: a következő napon ugyanebben a körben tartott „sajtótájékoztatót” Szijjártó és az események megismétlődtek.