Varga: 140 milliárdos uniós pályázati lehetőség nyílik meg szerdán

Varga: 140 milliárdos uniós pályázati lehetőség nyílik meg szerdán

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mikro-, kis-és középvállalkozások, nagyvállalatok, kutatóhelyek, valamint kutató-tudásközvetítő szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet a január 5-én induló, 136,67 milliárd forint keretösszegű GINOP Plusz uniós pályázatra. A pályázat jelentőségét az is mutatja, hogy arra Varga Mihály pénzügyminiszter is felhívta a figyelmet. Facebook-oldalán jelezte, több száz magyar vállalkozás juthat támogatáshoz. 

A cégek új termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztésére, kísérleti fejlesztésekre, ipari kutatásokra, eszközbeszerzésre, illetve piacra lépésre is pályázhatnak. Számos célra lehet 50 millió forintnyi, illetve legfeljebb 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapni a Budapesten kívül megvalósuló projektekre. A tájékoztató szerint várhatóan 130-270 programot fognak támogatni.

Amint a felhívásból kiderül, két szakaszban lehet benyújtani a támogatási kérelmeket: most január 5-től 20-ig, illetve március 21. és 31. között. Bizonyos mértékű önerőt is fel kell tudni mutatni a pályázó cégeknek, ugyanakkor 50 százaléknyi, legfeljebb 500 millió forint értékű előleg is igényelhető.

Varga Mihály Facebook-oldalán hangsúlyozta, a magyar gazdaság sikeres újraindítása után is jelentős cél, hogy a vállalkozások a kutatás-fejlesztés és innováció területén előrelépjenek. „Ez az egyik kulcs ahhoz, hogy az átrendeződő világgazdasági helyzetben is versenyképesek legyenek” – írja a pénzügyminiszter.