További 700 millió eurót ad az EU Magyarországnak, de ezt is zárolják

További 700 millió eurót ad az EU Magyarországnak, de ezt is zárolják

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tagállamainak tanácsa elfogadta kedden azt a jogszabályt, amely újabb forrásokkal egészíti ki a helyreállítási alapokat. Magyarországnak ebből 700 millió euró jut, de ennek folyósítását is felfüggesztették – tudta meg a Hvg.hu Eurológus blogja.

Az EUrologus által megszerzett adatok alapján Magyarországot a teljes, húszmilliárd eurós keret 3,51 százaléka illeti meg, ami valamivel több, mint 700 millió euró (mintegy 270 milliárd forint). A tagállamok közül ez a nyolcadik legnagyobb részarány. Az újabb támogatás célja „az EU stratégiai autonómiájának megerősítése energiaellátásának diverzifikálásával és az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függésének megszüntetésével”. Az úgynevezett REPowerEU-forrást úgy lehet igényelni, hogy a tagállamok egy kiegészítő fejezetet iktatnak be a már elfogadott nemzeti helyreállítási tervükbe. A kiadásoknak kapcsolódniuk kell a megújuló energiaforrások felhasználásának, az energiahatékonyságnak és az energiatárolásnak kapacitásának a növeléséhez.

Magyarország eddig sem jutott hozzá egy fillérhez sem a kormány tevékenysége okozta jogállamisági problémák miatt a helyreállítási alapból ránk jutó 5,8 milliárd euróból. Ez a felfüggesztett összeg így most már 6,5 milliárd euróra nőtt.