Uniós támogatás Ukrajnának: újabb feltételt szabhat a magyar kormány

Uniós támogatás Ukrajnának: újabb feltételt szabhat a magyar kormány

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország újabb követelésekkel fordult Brüsszelhez cserébe azért, hogy feloldja az Európai Unió által Ukrajnának javasolt 50 milliárd eurós alapra vonatkozó vétóját – értesült az Euronews.

Nemrég a Politico számolt be arról, hogy Magyarország azt jelezte, nem blokkolná az Ukrajnának biztosított uniós segélyt, ha a támogatást minden évben felülvizsgálnák. Így az Oroszország által megtámadott országhoz részletekben érkezne a pénz, évente 12,5 milliárd euró. Az Euronews szerint viszont diplomáciai forrásaik arról beszéltek, Magyarország a Covid-19 helyreállítási alapokkal kapcsolatban is követelést fogalmazott meg. Ugyanis a tagállamoknak 2026. augusztus végéig kell teljesíteniük azokat az úgynevezett mérföldköveket és célokat, amelyek elérése a feltétel a pénzek lehívásához. Orbán Viktorék viszont azt akarják elérni, hogy ezt a határidőt két évvel hosszabbítsák meg. Ennek oka, hogy Magyarországtól jogállamisági aggályok miatt eddig megtagadták a hozzáférést a forrásokhoz, emiatt ha sikerül is feloldani a zárolást, csak rövid idő állna rendelkezésre a pénzek felhasználására. A cikk arra is emlékeztetett: Magyarország helyreállítási és rugalmassági terve 10,4 milliárd euró értékű, amelyből eddig mindössze 920 millió eurót szabadítottak fel.

A következő uniós csúcsot február elsején fogják tartani.

Címkék: Orbán Viktor, Ukrajna