Varga Mihály ma örül: 300 milliárd forintnyi unió forrás érkezett hazánkba

Varga Mihály ma örül: 300 milliárd forintnyi unió forrás érkezett hazánkba

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, azaz közel 300 milliárd forintot utaltak hazánknak a mai napon – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a közösségi oldalán. Ezt szerinte az tette lehetővé, hogy Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől. 

Bár a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) esetében semmilyen kifizetést nem teljesít az Európai Bizottság a magyar kormánynak, amíg nem teljesíti maradéktalanul az ehhez kötött 27 szupermérföldkövet, valóban van egy jogi kiskapu: az RRF-hez kapcsolt, energiabiztonsági beruházásokat finanszírozó RePowerEU-fejezet esetében az előlegfizetéseket teljesítheti az Európai Bizottság. Ez azt jelenti, hogy két darab 10 százalékos utaláshoz semmilyen jogállamisági és transzparencia követelményt nem kellett teljesíteni – fejtegeti a Portfolió. Ezen kívül a magyar kormány még a kohéziós források most feloldott 10,2 milliárd eurójából számíthat majd kifizetésekre, miután az Európai Bizottság szerint az igazságügyi reformmal teljesítette a kabinet a horizontális feljogosító feltételeket.