HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kormányközeli...

Kormányközeliek és külföldiek az agrártámogatási lista élén

HIRDETÉS

Az agrártámogatások csaknem négyötödét (77,35 százalékát) a mezőgazdasági vállalkozók felső tíz százaléka rakja zsebre – olvasható a K-Monitor friss elemzésében. Az agrártámogatások felhasználását hetedik éve figyelemmel kísérő portál jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen a felső tizeden belül is a leggazdagabbak, a kormányzattal kiemelten jó kapcsolatokat kiépítők járnak a legjobban a támogatásokkal, amelynek nyolcvan százaléka uniós pénz.

HIRDETÉS

Annak okáról, hogy miért a kormányközeli nagy agrárvállalkozók járnak igazán jól a támogatásokkal, a portál így ír: „Ennek fő oka a támogatási rendszer működése mellett a növekvő, állami eszközökkel is erősített birtokkoncentráció és a politikailag is befolyásos nagytőkések szektorbeli jelenléte. Néhány éve még sok szó esett a kormánypártok oldalán a kis és közepes családi gazdaságok támogatásáról, valamint a több ezer hektáros, ipari tömegtermelő, monopol nagybirtokok visszaszorításáról. A földárverések nyomán ugyanakkor a mezőgazdaságban korábban ismeretlen tőkeérdekeltségek, oligarchák a szabályokat kijátszva komplett tájegységeket vásároltak fel. Az új jövevényeket nagyrészt spekulatív célok mozgathatták. Látni kell, hogy hazánkban nagy a bérelt földek aránya, a területalapú pénzekkel tehát sokszor nem a földet művelő gazdálkodók, hanem az ide befektető földtulajdonosok járnak jól, akik haszonbérbeadás céljából vásárolnak fel egyre több mezőgazdasági területet.”

Elvitték a földet az alföldiek elől | Magyar Hang

Intézményesített rablás: több mint „kétharmadot szereztek” a tőkeerős, baráti árverezők Bács-Kiskunban.

A K-Monitor által összegyűjtött adatok azt mutatják, a leggazdagabb agrárvállalkozók 2018-as listáját az OTP-vezér Csányi Sándor vezeti 4,8 milliárd forintos támogatással. A vágóhídjai és 35 ezer hektáros birtoka mellet integrátorként is tevékenykedő bankár a legfontosabb figura a magyar mezőgazdaságban. Csányi tavalyi 4 milliárdos támogatását 800 millióval tudta növelni részben a szentesi Hungerit baromfifeldolgozó megszerzése (300 millió), részben nagy cégei gyarapodása révén.

A második Mészáros Lőrinc sem panaszkodhat, hiszen tavaly 3,6 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott. Tavaly augusztusban Nyerges Zsolt közvetítésével megszerezte a Simicska-agrárbirodalom javát (Mezort), így minden valószínűség szerint az ország legnagyobb földbirtokosává vált (a területalapú támogatásokból az ő cégei kapták a legtöbbet). Ezzel együtt még nem lökte le a feldolgozóiparban erős Csányit az agrárium trónjáról, a bankár egy jóval szervezettebb, jövedelmezőbb cégbirodalmat tulajdonol.

Százmilliárdot osztanak, de nem tudni, kinek | Magyar Hang

A kormány kiszervezte közel százmilliárd forint elosztását egy külföldön működő alapítványnak, amely adatvédelmi okokra hivatkozva nem hajlandó elárulni semmit a győztesekről.

A dobogó harmadik fokára egy, az átlagember előtt alig ismert vállalkozás, a Janssen család tulajdonában lévő Hunland léphetett fel 2,16 milliárd forintos támogatási összeggel. A Pest megyei földprivatizáció egyik nagy nyertese volt a 30 éve hazánkba telepedett, a magyar politikai elithez mindig közel helyezkedő holland Janssen család. A Bugyi környékén gazdálkodó, a szigetszentmiklósi stadiont és Szijjártó Péter futsalcsapatát is szponzoráló Hunland cégcsoport nem kispályás, orosz állami pályázatokon is indul, a zászlóshajó Hunland-Trade árbevétele még a 2018-as visszaesés ellenére is bőven 100 milliárd feletti.

HIRDETÉS

De nemcsak a Janssen család került külföldiként a legnagyobb nyertesek listájára, ott van a dél-somogyi területen gazdálkodó belga Peter Claessens is 1,7 milliárd forintos támogatással. Vagyis világosan látható, hogy szó sincs arról, amit a kormány ígért, vagyis hogy nem engednek külföldieket a magyar agráriumba. Az adatokból úgy tűnik, éppen az ellenkezője történik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

A felújítás miatt kérdésessé vált a Balaton déli partján fekvő üdülő sorsa, ahová idén egyetlen gyermeket sem vittek nyaralni.

Tüzek