HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nyerges Zsolt...

Nyerges Zsolt megközelítette Csányi Sándort

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nemcsak összvagyonát tekintve akadt kihívója Csányi Sándornak. Igaz, az agráriumban egyelőre nem Mészáros Lőrinc veszélyezteti az elsőségét: a hatalom kegyeibe visszakerült Nyerges Zsolt az ország második legnagyobb földbárójává vált. Ezt az elmúlt években a kormány kritikusaként mutatkozó Simicska Lajosnak köszönheti, aki a választás után bezárta a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót, majd minden érdekeltségét Nyerges Zsoltra ruházta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig július 24-én jóvá is hagyta a tranzakciót. A vételárról ugyanakkor nem számoltak be a felek. Ezt követte a Heti Válasz megszüntetése és a Hír TV-n belüli kormánypárti hatalomátvétel.

Simicska mezőgazdasági érdekeltségeinek jó részét a Mezort Zrt. fogja össze, itt az elnöki poszton Vida Ildikót váltotta Nyerges, Simicska pedig kiszállt a felügyelőbizottságból is. Orbán Viktor egykori jóbarátja kizárólag a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t őrizte meg. A G7 összeállítása szerint így a Nyerges érdekeltségébe került cégek jelenleg 28 200 hektáron gazdálkodnak. Magánszemély egyébként legfeljebb 300 hektár termőföldet tulajdonolhat, jogi személyek pedig semennyit, így kérdés, hogy az érdekeltségek mekkora bérelt területen gazdálkodnak. A Csányihoz kötődő cégek 35 ezer hektáron, a Mészáros-család vállalkozásai pedig 13 ezer hektáron teszik ezt. Ezen a téren van tehát még mit behoznia a lapok százai felett rendelkező milliárdosnak. Persze, minden esélye megvan a sikerre. Amennyiben a korábban hallott hírek bebizonyosodnak, és Nyerges valóban csak közvetítő Mészáros felé, úgy a volt felcsúti polgármester hamar megszerezheti az elsőséget.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Főleg összejöhet ez, ha még Nyerges saját, régebb óta birtokolt cégét, a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-t is megszerzi. Persze, nem tudni, hogy ha a Mezort menne is tovább, így történne-e attól még a DPMG-vel szintén. Ez a cég tavalyi beszámolójában megírta, hogy egész pontosan 10 736 hektárt használ. A társaság területeit 2051-ig használhatja.

A Mezort leányvállalatai közül a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. nagyrészt hagyományos mezőgazdasági alaptevékenységgel foglalkozik, növénytermesztést pedig 17 500 hektáron folytat. Így jön ki, hogy Nyerges összesen nagyjából 28 200 hektár felett rendelkezik. Az említett cégeket is 2001-ben privatizálták, így 2051-ig szól a földhasználati joguk.

HIRDETÉS

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Állami pénzhez juthat a Wizz Air

A fapados légitársaság vezérigazgatója rendre az állami támogatások ellen foglalt állást, ám a kormány által biztosított adókedvezmények akár a milliárdos szintet is elérhetik.

A mama nem adja fel