HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A Johnson &am...

A Johnson & Johnson is peren kívül egyezkedik, hogy elkerüljék a felelősségre vonást a fájdalomcsillapítók miatt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Úgy tűnik, egyre több nagy gyógyszergyártó próbál meg kifarolni az Egyesült Államokban abból a gigaperből, amelyet immár több mint 2600 panaszos – köztük szövetségi államok, megyék és városok – indítottak Amerika 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. A gyógyszeripari vállalatokat beperlők szerint az elvileg október 21-én Cleveland városában törvényszék elé citált cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely ráadásul százezrek halálát okozta.

HIRDETÉS

A BBC szerdai híre szerint az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma milliárdos peren kívül egyezsége után a Johnson & Johnson is hasonlóképp próbál egyezkedni, hogy megússzák a felelősségre vonást. Ugyan az előbbi dollármilliárdos kompenzációjához képest a Johnson & Johnson most bejelentett, egyelőre két ohiói megyét érintő megállapodása „csupán csak” 20,4 millió dolláros, a céget egy oklahomai bíróság augusztus utolsó hetében már 572 millió dolláros kompenzációra kötelezte a helyi „opioidjárványban” játszott szerepe miatt.

Peren kívüli egyezséggel húzza ki magát a fájdalomcsillapítós gigaperből az egyik legnagyobb gyógyszercég | Magyar Hang

Ugyan nem mindenkivel sikerült megegyezniük, de a Purdue 10-12 milliárdot fizet az „opioidjárvány” károsultjainak; ebből a Sackler-család hárommilliárdot áll, a felelősségre vonást azonban megint elekrülhetik.

A Johnson & Johnson közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, ezek az összegekkel – amelyekkel 5,4 millió dollár értékben többek között a gyógyszerfüggőség leküzdésével kapcsolatos programokat működtető segélyszervezetek költségeihez is hozzájárulnak – nem a felelősségüket akarják megváltani az Ohióban elharapódzott fájdalomcsillapító-függőségben.

Kérdés persze, az elszaporodni látszó különalkuk hatására mi lesz a tárgyalással. Ugyanis ezekkel amellett, hogy a gyártók felelősségre vonás elől próbálnak kibújni, érezhetően fellazíthatják a pert indítók egyébként igen masszív és a közös ügy érdekében összefogó táborát.

HIRDETÉS

Az ügy hátteréről korábban itt írtunk részletesen.

Titkos drogháború – minden idők egyik legkomolyabb ügye előtt az amerikai gyógyszeripar | Magyar Hang

Több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó cég ellen az Egyesült Államokban, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az amerikai lakosságot.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért