A megyeszékhelyek lesznek az új befektetői paradicsomok?

A megyeszékhelyek lesznek az új befektetői paradicsomok?

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti lakóingatlanok árának megugrásával egyre több befektető fordul azon vidéki városok felé, ahol magas áron bérbe adhatja szerzeményét. Ám egyáltalán nem biztos, hogy tartósan ilyen jövedelmező lesz ez a befektetés.

Egyre több budapesti jelentkezik lakáshirdetésekre a vidéki nagyvárosokban, miután a fővárosban egyre kevésbé éri meg ingatlant vásárolni bérbeadás céljából. Így napjainkra már egyáltalán nem ritka, hogy a fővárosból Székesfehérvárra, Gödöllőre, Győrbe, sőt a nagyobb egyetemvárosokba, Szegedre és Debrecenbe is elutaznak az érdeklődők, ahol a lakásvásárlás után könnyen ki tudják adni az ingatlant.

Mivel Budapesten mostanra szinte lehetetlenné vált 20 millió forint alatt lakást venni, a vidéki lakásvásárlás különösen azok szánára tűnik jó befektetésnek, akiknek kevesebb pénzük van és nem kívánnak hitelt felvenni. Ugyan az elmúlt időszakban a megyeszékhelyeken is megugrottak a lakásárak, azok még mindig a budapesti árszint alatt vannak, a lakásbérletek ára pedig – már amennyiben jó helyen van az ingatlan – hasonló hozamokat produkálhat, mint a budapesti ingatlanpiac a korábbi években. Azonban még az ilyen, látszólag kitűnő befektetések is számos kockázatot rejtegetnek a leendő lakástulajdonosok számára.

A családvédelmi akcióterv nélkül lassabban emelkednének a fővárosi lakásárak | Magyar Hang

A korábbi várakozásoknál jobban elhúzódhat az árak emelkedése.

– Könnyen ki lehet adni a lakásokat, sorban állnak a bérlők – mondta el a Magyar Hangnak Molnár Zsuzsanna, a tatabányai Inköz Zrt. ügyvezetője, aki szerint Tatabányán az ipari parkba települő cégek miatt egyre többen költöznek a városba nem csak az ország másik részeiről, hanem akár a határon túlról is. Ebből adódóan a lakásbérletek mindig jó áron mennek, nagy rájuk a kereslet. A szakértő úgy tapasztalja, hogy Tatabányán a belvárosi és a jó fekvésű lakásoknak továbbra is nő az áruk, más területeken azonban mintha megállt volna a növekedés. Az albérlet-árak azonban itt is magasak, így azokért a városban 85 és 125 ezer forint közötti összeget kell fizetni havonta, ami természetesen nagyban függ a belső állapottól és az elhelyezkedéstől. Habár Tatabánya kertvárosa korábban az olcsóbb területek közé tartozott, az ipari park közelsége miatt most már ott is sokan keresnek albérletet.

Molnár Zsuzsanna azonban figyelmeztet: most ugyan valóban megéri lakást vásárolni a vidéki nagyvárosokban kiadás céljából, azt senki nem tudja, mi várható később. – A lakáspiac mindig is hullámzott, így lehet, hogy most jó hozamokat produkál az ingatlanpiac, azonban két év múlva már egyáltalán nem biztos, hogy ez így lesz – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: ha viszont jó helyen van a lakás, akkor a későbbiekben könnyen eladható lehet még akkor is, ha már nem produkál ilyen hozamokat.