Árstop: megjelent a rendelet, több milliós bírsággal és bezárással is szankcionálnák az üzleteket

Árstop: megjelent a rendelet, több milliós bírsággal és bezárással is szankcionálnák az üzleteket

A Lehel piacon méregdrágán árult csirkehúsról készült fotó (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelentek péntek este a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett, hat alapélelmiszerre vonatkozó árstop részletszabályai. Ezt aztán annyival kiegészítették, hogy a csirkemellhez a csirkefarhátat is hozzávették. Február 1-je és május 1-je között a kristálycukor, a búza finomliszt, a 2,8%-os UHT tej, a csirkemell, a csirkefarhát, a sertéscomb, és a napraforgó étolaj árát kell 2021. október 15-i szint alatt tartani.

És hogy hogy?

Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által október 15-ét megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ez sem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll. Ha a kereskedő október 15-i ára kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

A kereskedő az október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles. Emellett a kereskedő köteles az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni. 

Ha a hatóság a kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez, 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. A jogkövetkezmény többször is alkalmazható úgy, hogy a korábbi jogsértés esetén kiszabott bírság legalább kétszeresét eléri ismételt alkalmazás esetén és a bírság legmagasabb összegére vonatkozó rendelkezést nem kell figyelembe venni. A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül kell megfizetni.  

A rendelet azt is tartalmazza, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény szerinti számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértéke megegyezik a 2021. október 15. napján érvényes számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértékével. 

A hústermékeknél kérdéses volt, hogy mit is jelentenek, íme a rendelet definíciói:

Házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva).

Csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva).

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy az online pénztárgépek segítségével minden egyes üzletre vonatkozóan meg tudják majd állapítani az árakat, ezt azonban több szakértő és boltos is cáfolta, mondván, a boltok többségénél nem látszik, milyen termékekért fizettek a vásárlók.

Címkék: árstop