Aszódi Attila: Elképzelhető, hogy az oroszok nem fogják tudni megvalósítani Paks 2-t

Aszódi Attila: Elképzelhető, hogy az oroszok nem fogják tudni megvalósítani Paks 2-t

Aszódi Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rossz volt az üzenete a Roszatom hétvégi nyilatkozatának Aszódi Attila energetikai szakértő szerint, aki azt olvasta ki abból, hogy az új paksi atomerőművi blokkok orosz fővállalkozója más konstrukcióban képzeli már el a beruházást, mint ami a szerződésekből következik. Az egyetemi tanár, volt államtitkár a 24.hu podcastjában elemezte a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos fejleményeket. A szakértő szerint a felelősség megosztásáról valószínűleg kezd másként gondolkodni az orosz cég, amely eredetileg azt vállalta, hogy alvállalkozók bevonásával, de fővállalkozóként valósítja meg és adja át kulcsrakészen Paks II-t a magyar megrendelőnek.

Mint kifejtette, az atomerőművi kapacitások bővítésére továbbra is szüksége van Magyarországnak, sőt a Paks II-n túl akár egy harmadik atomerőmű is elférne a magyar rendszerben, de érdemes újragondolni a lehetőségeket, és akár új helyszínen, a nulláról elkezdeni egy új projektet. Pakson az orosz technológia nélkül a jelenlegi szerződéses keretrendszerben nem lehet befejezni a beruházást, viszont a Roszatom eddig nem tudta bizonyítani, hogy képes az orosztól eltérő jogi, gazdasági, műszaki hatósági környezetben határidőre és megfelelő minőségben teljesíteni. – Eltelt a szerződés aláírása óta nyolc év, de a Roszatom nem hozta a projektet abba a helyzetbe, hogy érdemi kivitelezési munka folyjon – hangsúlyozta Aszódi, aki szerint a bizonytalanságot csak növeli a háború, és könnyen kialakulhat olyan helyzet, hogy az orosz fél nem tudja megvalósítani a beruházást. Ezért felmerülhet, hogy Franciaország lesz a megmentő.