Az ÁSZ újabb súlyos bírságokat szabott ki az ellenzékre

Az ÁSZ újabb súlyos bírságokat szabott ki az ellenzékre

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás jelöltjei a „kormányváltó nagygyűlés” színpadán 2022. március 15-ién (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végzett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ellenzéki pártok kampányköltéseinek vizsgálatával és az lett a döntés, amit korábban már sejteni lehetett: fejenként több tízmilliós bírságot kapnak.

Tavaly kezdett bele az Állami Számvevőszék az ellenzéki összefogás pénzügyeinek vizsgálatába, arra hivatkozva, hogy több kampányeseményt is Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM fizetett úgy, hogy hivatalosan nem is volt az indulók között. Összesen több mint 1,6 milliárd forint elköltéséről volt szó, ebből 1,4 milliárd forint felhasználása átkerült a NAV-hoz.

A szervezet kedden tette közzé 267 oldalas jelentését, amely a Demokratikus Koalícióra, a Jobbikra, a Momentumra, az MSZP-re, az LMP-re és a Párbeszédre egyenként 43 millió forintos bírságot rótt ki. A dokumentum szerint az összes említett pártról elmondható, hogy „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében”. A büntetés tehát fejenként 43 millió forint, de ugyanekkora összeget levonnak a nekik járó állami támogatásból is, így már pártonként 87 milliós veszteséggel kell számolniuk.

Az ÁSZ indokai nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni a kormány ellenfeleit – reagált a bírságokra a Momentum. A párt a számvevőszékre az „állampárt ökleként” hivatkozott, hozzátéve, hogy ez már a második súlyos bírság idén, „elegánsan az önkormányzati és európai parlamenti választások elé időzítve”. Donáth Anna pártelnök a Facebook-oldalán hozzátette: „nehéz nem összefüggést látni az újabb brutális büntetés és a kormányoldal pedofilbotránya között. A Momentum három tüntetést is szervezett Novák Katalin, Varga Judit, majd lemondásuk után Orbán és Rogán ellen. Február 9-én sokezres tömeg követelte tüntetésünkön az államfő lemondását, másnapi megmozdulásunk előtt pár perccel pedig mind Novák, mind Varga távoztak a közéletből. 10 nap múlva jött az értesítés a súlyos bírságról. A Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénzszázmilliárdokból, mint a kormányoldal. Mi a törvényes állami támogatásból, a tagdíjainkból és a támogatóink adományaiból küzdünk a rendszer ellen. Ezért próbálnak így elhallgattatni minket. Üzenem nekik: a Momentum 2018-ig nulla, 2018 és 2022 között pedig minimális állami támogatásból politizált. Akkor sem ijedtünk meg a feladattól, most sem fogunk.”

Az LMP mindenben jogszerűen járt el – jelentette ki érdeklődésünkre a párt elnöke, Ungár Péter. Kérdésünkre, hogy az ÁSZ-jelentést ők is koncepciós eljárás részének tekintik-e, azt válaszolta: a maguk részéről ennyit mondanak, miszerint mindenben jogszerűen cselekedtek.