Eurostat: már csak egy ország szegényebb nálunk az EU-ban

Eurostat: már csak egy ország szegényebb nálunk az EU-ban

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egy főre jutó magyarországi fogyasztás a második legkisebb az Európai Unióban – derül ki az Eurostat pénteken közzétett, felülvizsgált statisztikájából.

Az egy főre jutó fogyasztás érzékelteti talán a legjobban az EU országainak életszínvonalát. Magyarországon az egy főre jutó végső fogyasztás vásárlóerő-paritáson az uniós átlag 71 százalékán állt 2022-ben, ez egy százalékpontos lefelé történő revíziót jelent. Bulgária mutatója 69 százalék (felfelé módosult), csak ez az egy kisebb a magyarnál – írja az adatok alapján a Portfolió. A magyar adat minimális növekedés ahhoz képest, hogy 2020-ban és 2021-ben is 70 százalékon álltunk, vagyis a választások előtti 1500-2000 milliárd forint körüli osztogatás csak elenyésző mértékben tudta megnövelni a fogyasztást, az infláció lényegében elvitte a többletpénzeket.  

A régióban 76 százalékon áll Horvátország, 77 százalékon Szlovákia (ez a mutató is felfelé módosult), Csehország 83, Lengyelország 87, Románia 86 százalékos értékkel szerepel a listában, de a szlovén (90 százalék) lakossági fogyasztás is már jóval magasabb, mint a magyar. A leggazdagabb állam továbbra is Luxemburg, az EU-átlag 138 százalékával. Mögötte az EU második-harmadik leggazdagabb országa 118-118 százalékos teljesítménnyel Ausztria és Németország. Nem sokkal marad el az osztrákoktól és a németektől Hollandia és Belgium (116, illetve 115 százalékkal), rajtuk kívül még Svédország és Dánia érte el a 110 százalékot. Általánosságban elmondható, hogy a kelet-közép-európai régió életszínvonala folyamatosan közelít a fejlettebb EU-tagországokéhoz, ezen belül azonban a magyar relatív pozíció folyamatosan romlik.

A részletesebb adatokat az Eurostat oldalán lehet böngészni.