Egy hét múlva végleg leállnak az utolsó német atomerőművek

Egy hét múlva végleg leállnak az utolsó német atomerőművek

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter berlini sajtóértekezletén 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A németországi atomerőművek leállítása visszafordíthatatlan – közölte Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter a Funke médiacsoport lapjainak adott interjújában. A jövő szombaton leállítandó utolsó három atomerőművet „előbb-utóbb le fogják bontani” – mondta a Die Zeit szemléje szerint. Hozzátette: az új atomerőművek építése mindig is gazdasági fiaskónak bizonyult, akár Franciaországban, akár Nagy-Britanniában vagy Finnországban történt. „A német üzemeltetők részéről sincs érdeklődés új atomerőművek építésére” – mondta Habeck. „Az energiarendszerünk másképp fog felépülni: 2030-ra 80 százalékban megújuló energiaforrásokkal fogunk rendelkezni”.

„Az energiaellátás biztonsága Németországban garantált volt ezen a nehéz télen, és továbbra is garantált lesz” – mondta. „A gáztárolók magas szintjének és az észak-németországi partoknál lévő új cseppfolyósított földgáz-termináloknak, valamint nem utolsósorban a megújuló energia fokozottabb felhasználásának köszönhetően a helyzetet kézben tartjuk” – tette hozzá. A politikus megköszönte a polgárok elkötelezettségét. Sok ember áldozatos munkája segített abban, hogy a kritikus időszakban a gáztárolók tele legyenek, és hogy a gazdasági válságot el lehessen kerülni – mondta és arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsanak ki a spórolás mellett.

A lap emlékeztetett, hogy az utolsó három – a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2, a bajorországi Isar 2 és az Alsó-Szászországban működő Emsland – német atomerőművet már tavaly év végén le kellett volna kapcsolni a hálózatról. Az Ukrajna elleni orosz támadás és az általa kiváltott energiaválság miatt azonban a szövetségi kormány úgy döntött, hogy a három reaktor a tél folyamán is üzemben marad. Jövő szombaton azonban végleg leállítják őket. Az üzemeltetők már elő is készítették azt.

Németországban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis fokozatosan, bő tíz év alatt – 2022 végéig  leállítják mind a 17 atomerőművet, és az így kieső termelést hosszabb távon a megújuló forrásokra épülő energiatermelés kiterjesztésével pótolják.