Kínai óriásbank vezetőjével ebédelt Orbán Viktor

Kínai óriásbank vezetőjével ebédelt Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Tien Kuo-li, a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB) elnöke 2023. április 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Tien Kuo-lit, a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB) elnökét és delegációját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szerdán nyitotta meg magyarországi fióktelepét a CCB, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete. A csütörtöki munkaebéden – melyen a miniszterelnökön kívül a kormány több minisztere, Szijjártó Péter, Varga Mihály, Nagy Márton és Csák János is részt vett – üdvözölték a bank budapesti képviseletének megnyitását. Elhangzott, hogy Kína és Magyarország barátsága hosszú múltra tekint vissza. A felek várakozásai szerint az új fióktelep hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

A Telex éppen csütörtök reggel írt arról, hogy információik szerint a Vodafone adásvételében kínai óriásbankok vállaltak jelentős szerepet. A konstrukció szerint az állam fizeti a távközlési cég vételárának 49 százalékát, míg a fennmaradó 51 százalék a 4iG feladata, bár az állam ebben is feltűnik. A 4iG meg is erősítette a portálnak, hogy 750 millió eurós szindikált hitelt kapott a JP Morgantól és néhány más külföldi pénzintézettől, közvetve a magyar Eximbankon keresztül. Hogy a JP Morgan mellett milyen más pénzintézetek vettek részt ebben, arról nem rendelkeztek információval. A Telex azonban a folyamatra rálátó források segítségével arra jutott, hogy ezek a bankok döntően kínai „policy bankok” voltak. Egyikük pedig éppen a China Construction Bank.