KSH: 400 ezer forint a nettó átlagfizetés itthon

KSH: 400 ezer forint a nettó átlagfizetés itthon

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem elérte a 400 ezer forintot az átlagkereset itthon idén márciusban – legalábbis ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggeli tájékoztatójából. Ez az összeg 16,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció ugyanakkor 20 százalék felett van.

577 900 forint volt idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete, ez 16,6 százalékos emelkedés a tavaly tavaszi adatokhoz képest. A vállalkozásoknál az átlag bruttó 528 500, a költségvetésben 492 300, a nonprofit szektorban 522 300 forintot tett ki. A legjobban a pénzügyi szektor fizet, ott az átlag bruttó bér egymillió forint feletti, de az energiaiparban is meghaladja a 900 ezret. A KSH táblázata szerint az egészségügyben az átlagos fizetés bruttó 586 ezer, az oktatásban bruttó 500 ezer forint.

A nettó, vagyis a kézhez kapott összegre átszámítva ez azt jelenti, hogy idén márciusban az átlagbér kedvezmények nélkül 384 300 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 398 000 forintot ért el. Ez 16,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbiakat.

A bruttó mediánkereset 440 700 forint volt, 16,3 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 900 forintot ért el, 15,7 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakit.

Közzétette a KSH a nem csak idén márciusra, hanem az idei első negyedévre vonatkozó adatokat is, összehasonlítva a tavalyi első három hónappal. Eszerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 562 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 387 400 forintot ért el. Ez 10 százalék feletti emelkedést jelent a 2022-es évhez képest, ugyanakkor a KSH is megjegyzi, hogy ebbe bele kell számítani a tavaly februárban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatást, az úgynevezett fegyverpénzt. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése már nem éri el 6 százalékot, a nettó esetében pedig alig haladja azt meg.

Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a legfrissebb inflációs adatok is bőven meghaladják a fizetések emelkedésének mértékét. Idén áprilisban 24 százalékos volt az infláció, de az élelmiszereknél még nagyobb drágulás volt, ott az árak átlagosan 37,9 százalékkal emelkedtek.