Már hét hónapja csökken a cégek száma Magyarországon

Már hét hónapja csökken a cégek száma Magyarországon

Nehéz helyzetben a cégek. Képünk csak illusztráció (Fotó: Scott Graham / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Opten céginformációs adatbázis adatai szerint tovább csökkent a magyar gazdaságban működő társas vállalkozások száma, és ez már hét hónapja tartó folyamatnak tekinthető több mint 1100 vállalkozás elvesztésével. Ezzel párhuzamosan újak sem jönnek létre: a cégalapítási kedv 30 százalékkal maradt el márciusban az előző hónaphoz képest. Hét év távlatában 2024-ben alakult a legkevesebb új vállalkozás.

A KSH adatai alapján az ipar teljesítménye februárban mind az előző évhez, mind az előző hónaphoz képest növekedésre volt képes, írja a cég közleménye, és a kiskereskedelmi forgalom is kedvező képet mutatott februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Azonban a gazdaság nem lélegzett még fel, sokkal inkább a hullámzó teljesítmény a jellemző rá. Az ipar januárban visszaesést könyvelt el, és a kiskereskedelem forgalmának volumene is csökkent februárban az előző hónaphoz képest.

A cégtrendben hasonlóan hullámzó folyamatokat tapasztalhattunk ez év márciusában. Bár a februári hónap még optimizmusra adott okot a magas cégalapítások számának köszönhetően, amely meghaladta a 2600-at, ám ez a lendület márciusban már nem folytatódott, csak 2001 új vállalkozás jött létre.Viszont jó hírek is vannak: az új felszámolási eljárások száma márciusban egyharmaddal csökkent februárhoz képest, és az előző év azonos időszakának mindössze a 60 százaléka a volt.

– Az elmúlt negyedév ellentmondásos arcot mutatott. A folyamatok még nem fordultak pozitív irányba, érezhetőek a gazdaság kihívásai, ez leginkább a cégalapításokban mutatkozik meg, azonban úgy tűnik, hogy a kilengések, amelyek az elmúlt négy évet jellemezték kisebb fokozatra váltottak – mondta Alföldi Csaba céginformációs szakértő.

Címkék: Opten, cégek