Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken tovább mérséklődik az üzemanyagok ára: a Holtankoljak.hu szerint a 95-ös benzin ára is beesik 600 forint alá, a mostani átlagos 602 helyett 595 forintos literenkénti árral lehet számolni. Három forinttal csökken a gázolaj ára is, péntektől 577 forint körüli árakkal találkozhatnak az autósok a hazai benzinkutakon. A portál szerint a további mérséklődés hátterében a nagykereskedelmi árak csökkenése áll.

Az üzemanyagok ára kisebb kilengésektől eltekintve január óta csökken. Az év első heteiben a dízel literje 720 forint körül is járt, míg a benzin ára 660 forint körül tetőzött. Ekkortájt Európában a legdrágábbak között voltak a hazai benzinkutak. Mostanában azonban a nemzetközi középmezőnyben vagyunk. A Holtankoljak.hu adatai szerint az Európai Unióban Bulgáriában, Máltán, Szlovéniában, Romániában, Cipruson, Lengyelországban, Horvátországban és Litvániában is olcsóbban tankolhatunk literenként több tíz forinttal, régiónkban – Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában – pedig jobbára hasonló árakon mérik a benzint és a dízelt, mint nálunk.

A vásárlók számára kedvező árváltozások hátterében világpiaci és devizapiaci folyamatok egyaránt meghúzódnak. Bár a Mol kőolaj-finomítói az Oroszországból csövön érkező Ural feldolgozására alkalmasak – így a Magyarországon kapható dízel és benzin orosz alapanyagból készül –, az üzemanyagok árképzésénél már az északi-tengeri Brent nyersolaj árát veszik figyelembe Európa-szerte. A Brent ára az orosz-ukrán háború kitörése után 110 dollár fölé ugrott, ám nyár elején esésnek indult, tavaly október óta jellemzően 70 és 83 dollár között alakul. Mivel a világpiacon dollárban folyik a kereskedés, ezért a devizaárfolyam sem közömbös. E téren is kedvező folyamatok zajlanak. Tavaly októberben egy dollár 445 forintba került, azóta viszont erősödik a forint, a jelenlegi árfolyam 344 forint.

A kiskereskedelmi árakat természetesen befolyásolja a kereslet és kínálat is. A mind masszívabbnak látszó recesszió eredményeként a globális szállítmányozás is visszaszorul, aminek következtében csökken a gázolaj-felhasználás. Mindez tükröződik a finomított termékek árában: a gázolaj világpiaci ára a körülményekhez képest igen mérsékelt, egy gallon (3,78 liter) 2,3 és 2,8 dollár között mozog a nemzetközi piacokon az elmúlt bő fél évben. A válságjelek látszanak a hazai fogyasztásban is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, februári adatokat mutató jelentése szerint az üzemanyag-fogyasztás közel 15 százalékkal csökkent a tavaly februári fogyasztáshoz képest.