Mélyrepülés: megint 400 forintnál az euró

Mélyrepülés: megint 400 forintnál az euró

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délelőtt újra jelentős zuhanásba kezdett a forint árfolyama a múlt heti részleges erősödés után.

Hétfő reggel hét órakor a forint jegyzése még 0,2 százalékkal állt erősebben a péntek estihez képest az euróval és 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és a svájci frankkal szemben. Az euró jegyzése hétfő reggel hét órára 392,35 forintra csökkent a péntek este hét órai 393,14 forintról. A dollár jegyzése 382,75 forintra csökkent 383,15 forintról, a svájci franké pedig 406,16 forintra 406,49-ről. 

Ezt követően azonban elindult a gyengülés, 11 órakor már 398 felett járt az euró, ami több mint másfél százalékos forintgyengülést jelent péntekhez képest. A régióban a lengyel és a cseh deviza egyelőre minimális gyengülést mutatnak – írta meg a Portfolio.hu. Ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy péntek este az S&P negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, ami egy esetleges későbbi leminősítés előszele lehet, illetve a hétvégén kiszivárgott egy magyar bírósági irat, ami az igazságszolgáltatás függetlensége körüli aggályokat erősítheti.

A dollár 389,34, majd 390 forinton állt 11 óra után, a svájci frank pedig 411,4-en. A dollár 382-ről, a frank 405-ről indult. Az euró picit visszaerősödött délre, 397,8 forintra. Ám később hétfőn délután háromnegyed három után pár perccel már arról írt a Portfolio: a 400-at is elérte a jegyzés az elmúlt percekben, így lassan 2 százalékos forintgyengülésről beszélhetünk ma. Aztán az esti órákban ismét 399 fölé gyengült a forint az euróval szemben, nyolc óra után 399,4-nél járt a jegyzés. A dollárral szembeni jegyzés az esti órákban 393,2 környékén tartózkodott, ami közel 3 százalékos gyengülést mutat ma. A svájci frank 415 forinton áll ugyanekkor.

Ehhez kapcsolódik, hogy a fideszes Kósa Ádám EP-képviselő meglehetősen rossz ütemben posztolt a Facebookon, ugyanis hétfő reggel ezt írta ki: „Most akkor hol vagytok, károgók??? Június óta nem volt ilyen erős a forint...”

A hét végén írta meg kiszivárgott bírósági iratokból a brit Observer, hogy annak ellenére lett a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnöke Kovács Helga Mariann, Varga Zs. András Kúria-elnök felesége, hogy kevesebb, mint a fele szavazatot kapta meg a bíróktól a versenytársához képest.  A lap szerint a fejlemény egyrészt azért érdekes, mert így Kovács Helga Mariann politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat. Ilyenek például öröklési, kártérítési, személyiségi jogokhoz fűződő, sajtó-helyreigazítási, választási eljárási vagy közérdekből indított perek, de az eljárások elhúzódásával kapcsolatos kifogásokat és a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is a fellebbviteli testület ezen kollégiuma tárgyalja. Másrészt azért is érdekes a fejlemény a lap szerint, mert például a bíróságok függetlenségébe való politikai beavatkozás körüli aggodalom is fontos ok abban, hogy egyelőre nem érkeznek meg az új ciklus EU-forrásai Magyarországra és éppen most zajlanak azok a tárgyalások, amelyek a helyreállítási és normál felzárkóztatási pénzek kiszabadítását is célozzák. A jogállamisági eljárás pedig kulcskérdésnek tartja a bíróságok független működését, mert ez fontos garancia az uniós pénzek szabályszerű felhasználása szempontjából is – írta a Portfolio.