Világgazdaság: Gőzerővel toborozzák az ázsiai vendégmunkásokat Magyarországra

Világgazdaság: Gőzerővel toborozzák az ázsiai vendégmunkásokat Magyarországra

Képünk csak illusztráció. Sárgabarackot válogatnak a kirgizisztáni Batken terület Leilek körzetében fekvő faluban, Zsani-Zserben 2022. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Fotó: Igor Kovalenko

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban a kölcsönzővállalatok vendégmunkásokat Magyarországra – számolt be róla a Világgazdaság.

A lapnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője nyilatkozott, aki úgy fogalmazott: „Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra”. Elmondása szerint a többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt. Sőt, már szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat, például a szállodák takarítására. Probléma azonban a szakértő szerint, hogy egy toborzás átfutási ideje az adminisztráció miatt lassú, akár 14-15 hét is.

Orbán Viktor miniszerelnök még márciusban beszélt arról, hogy ötszázezer új ember kell majd a munkaerőpiacon, és mint fogalmazott, ez rengeteg kérdést vet fel. Szerinte a kormány nem tudja megengedni, hogy csak azért vendégmunkások jöjjenek be, mert egyes munkaadók őket jobb munkaerőnek vélik, mint a magyar tartalékot. – Magyarország a magyaroké, a munkahelyek is elsősorban a magyaroké – szögezte le. A Világgazdaság cikke szerint viszont a félmillió új munkahely minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett.