Ezeket a földeket vették el a Beneš-dekrétumokra hivatkozva – videóval

Ezeket a földeket vették el a Beneš-dekrétumokra hivatkozva – videóval

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többek között drónfelvételek segítségével mutatjuk meg azoknak a földeknek egy részét, amelyeket a Beneš-dekrétumokra hivatkozva, fizetés nélkül sajátított ki a Szlovák Állami Földalap az akkor még épülő D4-es autópálya számára. A Pozsonyt elkerülő körgyűrű Pozsonypüspöki melletti szakaszán több száz magyar érintett földtulajdonos van – akad olyan kisajátított telek is, melynek piaci értéke meghaladta a százezer forintot.

Bár közülük többen perre mentek, és pár napja arról írtunk: a pozsonyi járásbíróság elnapolta a döntést az eljárásban. A Szlovák Földalap (SPF) azzal a hivatkozással vette el tőlük a földeket az épülő autópályához, hogy már a második világháború után el kellett volna kobozni az akkor kollektíve háborús bűnösöknek kikiáltott magyar és német állampolgároktól a területet, és csak tévedésből maradtak meg az érintettek tulajdonában – az „adminisztrációs hibát” most, a 2020 körül korrigálták. A Beneš-dekrétumok ma is velünk élnek: az érintettek nem akarnak/mernek nyilatkozni.

Ez a videó a pozsonyi Új Szó és a Magyar Hang együttműködésével, az International Press Institute és a MIDAS által támogatott NewsSpectrum ösztöndíjprogram támogatásával készült.

Címkék: Beneš-dekrétumok