Boldogság, gyere, haza

Boldogság, gyere, haza

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészült Magyarország boldogságtérképe. Újfent, merthogy a Pénzcentrum által közzétett statisztikasor már tavaly is elkészült, így van mód az egy esztendőnyi változás összevetésére: szinte semmi. Ahogy 2022-ben, nagyjából úgy voltunk a mögöttünk hagyott esztendőben is, ennek ellenére érdemes böngészni az adatokat, mert például kiderül belőlük, hogy Nógrád örökkön-örökké a legszomorúbb megye. (Tudom, vármegye, csak hát.) Ha a Pénzcentrum oldalára kattintunk, megtudhatjuk azt is, hogy mennyire vagyunk elégedettek az egészségi állapotunkkal, anyagi helyzetünkkel, mindez nemek, életkor és iskolai végzettség szerinti bontásban, így aztán a pályakezdő falusi, nyolc általánossal bíró ifjaktól a phd fokozatot birtokló fővárosi nyugdíjas hölgyekig mindenki megtalálhatja, hogy átlagosan mennyire kellene jól vagy éppen rosszul éreznie magát.

De van itt egy táblázat, az „Általánosságban mennyire vagy boldog?” című, annak is az egyik alfejezete, amely a társadalmi státusz szerinti adatokat mutatja – no, az mélyen elgondolkodtatott. E szerint ugyanis az egyedülállók boldogtalanabbak, mint az özvegyek, egyébként a házasságban élők a legboldogabbak, őket követik a kapcsolatban lévők és az elváltak. Megjegyzem: a legnagyobb boldogságfaktor is mindössze 6 pont a 10-ből.

És itt most semmiféle záró poén nem következik, nem figurázom ki se az egyedülállókat, pláne az özvegyeket, mert tényleg mélyen elgondolkodtatott a dolog. Hogy talán özvegyként mégis ott a múlt, amiből – már amennyiben szép volt – lehet a jelent is táplálni, pár nélkül viszont nincs semmi, ami támaszt adhatna az 5 pont alatti boldogtalanságban töltött hétköznapokon. És mégis, rengeteg honfitársunk él egyedül, elmagányosodott, ilyetén boldogtalan társadalom a miénk. És innen indulhatna a gondolatsor, hogy a magányos és boldogtalan honpolgár a közös ügyeket is kevéssé éli meg, át, ami aztán a közelmúlt aktuálpolitikájába torkollhatna, amitől viszont szomorú lennék, és tovább rontanám a rám vonatkozó kategória amúgy se túl fényes átlagát.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!