Kik lesznek az EP-választáson egymás konkurensei?

Kik lesznek az EP-választáson egymás konkurensei?

Ungár Péter és Kanász-Nagy Máté a honvédelmi bizottság ülésén (Forrás: Ungár Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepve figyelem, ahogy folyamatosan arról faggatják Ungár Pétert, lesz-e jövőre összefogás a Párbeszéddel. Legutóbb a hét elején beszélgettek erről a Partizán műsorában. Gulyás Márton pedig kifejezetten úgy gondolta, a meglévő csekély különbségeken felül lehetne emelkedni a szavazatmaximalizálás érdekében. Az elmúlt évek tanulsága ezzel szemben épp az, hogy a szavazatmaximalizálás nem működik. Hiába adnánk össze, hogy két plusz három százalék egyenlő öt, a végeredmény ugyanúgy lehet kettő. Többek között azért, mert Magyarországon nincs mérhető százalékban olyan, hogy Ideológia- és Elfogultságmentes Zöld Szavazó.

Az LMP 2013-as szakadása – a tavalyi teljes összefogás ellenére – máig érezteti hatását. A dilemmák elvégre a NER sokadik évében is hasonlóak. Ungár ezt mostanában úgy fogalmazza meg, hogy radikális ellenzéki pártból tengernyi van, ők viszont mérsékeltebb hangot ütnének meg. Kérdés persze, van-e hiteles visszatérés a harmadikutassághoz. Tavaly ezt a Kétfarkú Kutya Párt képviselte, de a Mi Hazánk pólusképző ereje (és az ellenzéki szavazó összefogáshoz igazodása) miatt a viccpárt nem járt sikerrel.

Az összefogásos ellenzékben jelenleg olyanok vannak, mint a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd. (Plusz Márki-Zay Péter és Jakab Péter formációi, persze.) Ami azt is jelenti, hogy ők lesznek az EP-választáson egymás konkurensei. Kilépne ebből a körből a Jobbik is, de náluk talán ez még az LMP-nél is eredménytelenebb egyelőre. Ungárék számára a kihívást így kevéssé a Párbeszéd fogja jelenteni, mint – ha elindul – a Kutyapárt, illetve Vona Gábor friss pártja.

A Második Reformkor (2RK) egészen hasonló módon beszél megosztottságról és ideológiai árkokról, mint mostanában Ungár teszi. Vonáék egyértelművé tették azt is, hogy ügyek mentén együttműködnek, de nem kötnek szövetségeket. Ebből fakadóan tehát, amennyiben hitelesnek bizonyulnak majd ebben a szerepben, úgy az LMP-sek ugyanazokhoz a választókhoz fognak szólni, mint Vonáék. A többi ellenzéki párt egy másik tortát szeletel majd. Kérdéses, a DK és a Momentum őrizni tudja-e biztos elsőségét, ahogy az is, kik fognak jövőre meglepetést okozni.