Magyar Péterről beszélni

Magyar Péterről beszélni

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért kell mindenkinek Magyar Péterrel foglalkoznia? Erre kíváncsi a mémgyáros, miközben épp huszadik mémjét készíti az ügyvédről. Ezt a kérdést teszi fel a kommentelő, aki hetek óta hozzászól minden Magyarral kapcsolatos bejegyzéshez. Felesleges Magyar Péterrel foglalkozni – kormánypárti megmondók álmukban is ezt fújják. Majd felébrednek, és megnézik, hogy közzétett-e már aznap valamit.

Magyarból a kormányfüggetlen média csinált valakit – szól a vád, miközben a helyzet ennek épp az ellentéte. A nemfideszes sajtó is azért foglalkozik folyamatosan vele, mert egyszerűen ő érdekli az embereket. A legolvasottabb cikkek egy ideje mindenhol azok közül kerülnek ki, amelyek róla szólnak. A Facebookon 150 ezres, kifejezetten aktív követőtábor gyűlt össze. Amikor csak egy Wass Albert-idézetet oszt meg, már akkor is azt érzik széles tömegek: gondolniuk kell erről valamit.

A NER ügyeit teregető ügyvéd eközben nem érti, miért kell egy lapnak az ő magánéletével foglalkoznia. Nem érti, miközben eleve ő hozza nyilvánosságra a részleteket. Előremenekülne, mostanában visszatérően. Fel van pörögve ő is, fel vannak a kommentelők, a megmondóemberek. Mindenkinek azonnal véleménye kell legyen. Mindenki vár valamit. Mindenki azt hiszi, Magyar Péter jó előre megtervezett mindent. Magyar hiába mondja, hogy nem így van, mégis újra és újra be kell dobnia valamit. Ha már két napja nem teszi, az értelmiségi kommentelő felhorgad: hát ennyi volt benne! Dehogy ennyi, tegnapelőtt is milyen keményeket mondott – veszi védelmébe megint más. Magyar Péter-rajongóként comingoutol feminista megmondó és mindig cinikus szociológus. Magyar Péterben nincs semmi – tiltakozik az ellenzéki politikus, aki két éve ezzel véteti magát először észre.

De kicsoda Magyar Péter? Az új Márki-Zay? A magyar Zelenszkij? A magyar Navalnij? Csalódott fideszes? Belső bomlasztó? Köpönyegforgató? Hős? Áruló? Bosszúálló? A közélet megtisztítója? Ellenzéki közhelygyáros? NER-burzsuj? Az új reménység? Messiásvárók menedéke? Csupán Varga Judit exférje? Konzervatív polgár? Gazdag szépfiú? Ugyanaz, mint eddig annyian? Teljesen más, mint eddig bárki?

Mindenki beleláthat, amit épp szeretne. Ráaggathatjuk jelzőinket, várakozásainkat, összes szimpátiánkat és ellenszenvünket. Vitatkozhatunk róla napestig. De bármennyire is hisszük közben, hogy Magyart próbáljuk megfejteni: magunkról beszélünk mindvégig.

Magyar Péterrel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatja.

Címkék: Magyar Péter