Néma Sikoly

Néma Sikoly

Jelenet a Sikoly VI. című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel húszezer ember. Ennyien nézték meg a bemutató hétvégéjén, tavaly januárban a Sikolyt. Ami – címével szemben – már a sorozat ötödik részét jelentette. Ezzel a film azon a hétvégén a második legnézettebb volt, csak a Pókember: Nincs hazaút előzte meg. A harmadik héten továbbra is második lett a Sikoly, addigra összesen 48 ezer nézővel. A helyezés nem rossz, miközben a számok még visszafogottak voltak, ami a járvány utóhatásával is magyarázható.

A tavaly október 20-án bemutatkozó Black Adamre például már az első hétvégén 60 ezren voltak kíváncsiak. Ez persze meg is hozta számára az első helyet. Az ugyanekkor debütáló Blokád a negyedik helyen nyitott, 13 ezer nézővel. Már csak így megy ez: az amerikai popcornmozival nehéz megküzdeni.

Kivéve, persze, ha a szóban forgó film forgalmazását a korhatár-besorolással partvonalra állítják.

A Sikoly jövő héten bemutatkozó hatodik része már X-es besorolást kapott. Ami egészen rendkívüli, nem sok példa akad rá. Tartalmilag nemigen érzünk eltérést aközött, hogy valami 18 év alattiaknak nem ajánlott, és hogy csak felnőttek számára az. Van azonban egy lényeges különbség: utóbbit csak este tíz után játszhatják a mozik. Ami egyébként teljesen értelmetlen, abszurd. Milyen alapon mondják azt felnőtt embereknek, hogy este nyolckor nem ülhetnek be egy filmre? A streaming és internetes letöltés korában még kevesebb értelme van az egésznek. És még a besorolás jogossága is kérdéses. Nem láthattuk eddig a filmet, de az X-es besorolás nem mainstream horrorfilmekre lett kitalálva. Akkor sem, ha a szokottnál erőszakosabbak. Cannibal Holocaust, Saló: ezeknél érthetőbb a dolog. Hasonló filmek alapesetben sem nyitnának a nézettségi lista élén. A Sikolynak erre jó esélye lett volna. Így már kevésbé.

Örülhet a konkurencia. Kik is ők? Érdekes módon csak egy esélyes jelöltet találunk: a Hadikot. A Múmiák (animációs film), illetve a Volt egyszer egy nyár (filmdráma) nem annyira tömegfilmek. A Hadiknak viszont így kevésbé kell aggódnia a premierhéten. Azzal persze nincs is baj, ha minél többen néznek magyar filmet. Aztán megítélik maguk, amit láttak. Csakhogy a szabad piaci működést illetően érdekes kérdéseket vet fel, ha a biztos trónkövetelőt valahol, valakik már előre elgáncsolják.