Továbbgondolni Kövér Lászlót

Továbbgondolni Kövér Lászlót

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Fidelitas XVIII. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Puskás Aréna konferenciatermében 2021. november 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Semmi újdonság nincs abban, hogy Kövér László szerint a Fidesz-kormány ellenzéke végső soron a teljes nemzeti önfeladásra, az állami szuverenitás porba hullására tör. Kemény, de legitim vélemény, ahogy a másik oldalról az is, hogy az Orbán-kormány azon túl, hogy ellopja a nemzeti vagyont, hazánkat a nyugati szövetségi rendszertől távolítva valamiféle keleties autokráciává szeretné formálni.

A Direkt36 oknyomozó portál jóvoltából bárki meghallgathatja azt a tavalyi beszédet, amelyet a házelnök, a Fidesz alapító tagja, volt nemzetbiztonsági miniszter a titkosszolgálatok volt és jelenlegi vezetői előtt mondott a polgári szolgálatok születésének harmincadik évfordulóján. A szövegből kiviláglik, hősünk pontosan érti, mi a különbség a diktatúra és a demokrácia titkosszolgálata között: utóbbi számára a hatalom aktuális gyakorlói iránt elvárható lojalitás nem jelenti a pártpolitikai küzdelmekbe való nyílt (akarom mondani: titkos, rejtett) beavatkozást. Mégis arról beszélt e körben, hogy menthetetlenül megosztott a magyar politika az államról és a nemzetről vallott felfogás tekintetében: míg az egyik oldal önrendelkező, öntudatos, a másik önfeladó, önmarcangoló államért, nemzetért dolgozik. Ezt a helyzetet nevezte Kövér László a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak. Vagyis, egy kicsit továbbgondolva: az ellenzék hatalomra kerülését. Az Országgyűlés elnöke semmilyen konkrét elvárást nem fogalmazott meg a jelenlevők felé, mindössze azt hangsúlyozta, hogy a szolgálatokban van a legfőbb bizodalma.

Nem vitás, égbekiáltó botrány a kiszivárgott beszéd, Kövér Lászlónak távoznia kell(ene) a közéletből. Ezt természetesen nem fogja megtenni. Mégsem gondolom, hogy teljes mértékben következmény nélkül marad az ügy. Most, a Pegasus-botrány árnyékában, amikor a kormányközeli sajtó lehallgatott beszélgetések foszlányaival revolverez ellenzéki szereplőket, és már a hálószoba küszöbén figyel, mindenki számára világos lehet, hogy a Fidesz szó szerint mindenre képes (lesz) a hatalmon maradás érdekében. A házelnök ebbe a táncba hívta a szolgálatokat, amikor azt sugallta a magyar állam érdekeinek védelmére felesküdött testület vezetői előtt, hogy ezen érdekekre az ellenzék jelenti a legnagyobb veszélyt. A titkosszolgák nyilván továbbgondolták Kövér szavait.

Ahogy nekünk, választópolgároknak is érdemes. Meg lehet fontolni például, hogy vajon az IMF-nek, vagy Kínának és Oroszországnak eladósodni nagyobb kockázat. Vagy azt, hogy az a gondolkodás, amelynek a lenyomata a beszéd, mekkora veszélyt jelent a demokratikus berendezkedésre, amelynek alappillére a tiszta választási küzdelem. Annak a megóvása, nem pedig a befolyásolása a szolgálatok küldetése.