Az MCC lett a Libri többségi tulajdonosa

Az MCC lett a Libri többségi tulajdonosa

Orbán Balázs (Fotó: Mathias Corvinus Collegium - MCC / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Libri Csoport többségi tulajdonosává válik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – jelentette be Orbán Balázs kuratóriumi elnök, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Facebookon.

Az MCC 2021-ben lett kisebbségi részvényes, 2023-tól pedig emeli részesedését 98,5 százalékra. „Ennek a lépésnek köszönhetően az MCC: stratégiai-pénzügyi befektetőként még nagyobb hozzáadott értéket nyújt a Libri számára, elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantálja a magyar könyv jövőjét. »Ne engedje hát a magyar társadalom a magyar kultúrát összeomlani. Ki-ki áldozzon egy-egy könyv kiadására, egy-egy tudományos megbízatásra«” – idézte Klebelsberg Kunót.

Az MCC honlapján olvasható közlemény szerint szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként segíti a Libri Csoport további fejlődését.

Hozzátették, hogy a szerződéskötést elismert tanácsadók bevonásával zajló üzleti tárgyalássorozat előzte meg. A tranzakció zárása a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásához kötött, az erre irányuló folyamat már kezdetét vette. A Libri Csoport a magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piac meghatározó szereplője. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente több millió vásárlót szolgál ki az 57 üzletből álló, országos méretű könyvesbolthálózatában, valamint webáruházában – írták.