Új könyv számol le az elmúlt évtizedek vikingeket rehabilitálni akaró szemléletével

Új könyv számol le az elmúlt évtizedek vikingeket rehabilitálni akaró szemléletével

Tom Shippey: Kacagva halok meg. Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor Darócnadrágos Ragnart kígyóverembe vetette Northumbria királya, Ælla, őneki esze ágában sem volt könyörögni vagy kétségbe esni. Ehelyett kifejezetten humoros halotti éneket költött magának, és azt énekelve haldoklott a kígyómarásoktól. Ennek az éneknek egyik sora volt a „Kacagva halok meg”, amelyet Tom Shippey híres középkorász, Tolkien-kutató vikingekről szóló monumentális könyve címéül választott. Nem tudni, Ragnar beceneve honnan ered (ahogy fiáé, Csonttalan Ivaré sem világos), de valószínű, valós történelmi figura volt, és a IX. században élt (bár feltehetően nem Yorkban halt meg, ahogy a sagában). A halotti ének egy másik versszakában megjegyzi: „A malackák röfögnek, ha megtudják az öreg kan halálát”, ahol a malackák a fiai, az öreg kan pedig ő maga.

A Kacagva halok meg méretében és átfogó jellegét tekintve hatalmas mű, elolvasva tényleg minden kérdésünkre választ kapunk, ami a vikingek élet- és halálszemléletéről felmerülhet bennünk. Shippey tökéletesen ismeri a viking sagákat és mellette a tényleges történelmet is. Ezeket összevetve nemcsak objektív képet alkot az északi népcsoportról, de közben nem mulasztja el kiemelni azokat a mozzanatokat (értsd a gyilkolást, a vérfürdőket, az árulásokat, a fekete humort) sem, amitől könyve sokkal több lesz középkori kultúrtörténeti műnél. Valóságos saga önmagában is egy olyan korról és a főszereplőiről, amelyek azóta is ugyanolyan borzongó ámulatba ejtik a kutatókat és a laikusokat egyaránt.

Aki nézte a Vikingek című sorozatot, annak a nevek és bizonyos legendák ismerősek lesznek, de Tolkien, illetve a Thor- és Loki-képregények rajongói is otthonosnak fogják találni az északi mondák világát, és azokat a figurákat, akik nagyrészt valóságosak voltak, pedig egy groteszk fekete komédiában is megállnák a helyüket. Ahogyan a cím is sejteti, Shippey-t a vikingek halálszemlélete érdekli leginkább. Azonban határozott céljának tekinti, hogy az utóbbi évtizedekben eluralkodott „haladó”, befogadó, a vikingeket rehabilitálni akaró szemlélettel szemben visszahelyezze őket oda, ahová valók: a vikingkor brutális, mocskos, kegyetlen, gúnyos, bosszúálló és legfőképpen könyörtelen világába.

A szerző szerint azok a békés földművesek, kíváncsi felfedezők és a külföldiek iránt toleráns kereskedők, akiket a negatív sztereotípiákat ellensúlyozni próbáló történelemértelmezők próbálnak a viking kultúra valódi letéteményeseiként láttatni, nem vikingek, hanem skandinávok voltak. Nem mindenki volt ugyanis viking, aki Skandináviában lakott, a vikingséghez ugyanis elengedhetetlen volt a mai értelemben bűnözőinek nevezett életmód. Merthogy Shippey szerint a vikingek tényleg olyan kiállhatatlan figurák voltak az ellenségeik (és gyakran a barátaik) számára, mint ahogy az a közhiedelemben él. Megélhetésszerűen portyáztak, gyilkoltak, raboltak, fosztogattak, hódítottak, védelmi pénzt szedtek, bosszút álltak. Aki ezzel a szakmával felhagyott, a szerző szerint megszűnt vikingnek lenni. A viking szó egyszerűen kalózt jelentett.

Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy Shippey elítélné a vikingeket, sőt éppen a moderntől gyökeresen eltérő szemléletük miatt érdekesek a számára. Élvezettel értekezik az északi legendákban igen naturálisan ábrázolt ezerféle borzalmas, de hősies halálmódról, amelyek maffiafilmeket és bosszúhorror-történeteket idéznek. Bárhol nyitjuk ki a könyvet, szinte biztos lesz ott egy kivágott szív, egy családi viszály okozta tömegmészárlás, szerelmi affér kiváltotta leszámolás, és persze az erről a legtermészetesebb könnyedséggel beszámoló véres saga. Talán még sohasem írtak ilyen vidám könyvet a halálról.

Tom Shippey: Kacagva halok meg. Ford.: Végh Orsolya. Alexandra, 2023. Ármegjelölés nélkül

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/7. számában jelent meg február 16-án.