Szupermen és az eleve elrendelés – Kutszegi Csaba darabjáról

Szupermen és az eleve elrendelés – Kutszegi Csaba darabjáról

Kutszegi Csaba: Wándör Vumen és Szupermen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Wándör Vumen Budapesten, éjszaka egy templomban találkozik Szupermennel. Személy szerint egyiket sem ismerem, nem olvastam róluk szóló képregényeket, nem láttam szuperhősök történeteit feldolgozó filmeket. Az előadás, a Wándör Vumen és Szupermen ennek ellenére nemcsak pontosan érthető – még nekem, a kívülállónak is –, de megkapó, nagy hatású. Kutszegi Csaba színházi kritikus tudtommal első, a HöKöm Project drámapályázatán nyertes darabját a Független Színházban, a Füsziben játsszák Kovács Henrietta rendezésében, Grisnik Petra és Inoka Péter közreműködésével.

Miután a két főhős hosszú, távoli útra indulna a templomból (feltehetően a toronyból), a jelenet megszakad. Színvonalas képregény-animációkat látunk (Kovács Dorottya és Czenki Vivien munkái – ezek kötik össze más esetekben is az epizódszerű jeleneteket), majd 24 órával korábbi időpillanatba jutunk. Kiégett anyuka és apuka éppen a dugóban ül, és nem tud közös nevezőre jutni abban, hogy érdemes-e lekanyarodni a rakpartra vagy sem. Konfliktusuk kisszerű, akár a többi jelenetben feltűnő szereplők nagy része esetében. Párbeszédeik általában szleng- és lózungtöredékekből táplálkozó áldialógusok (így az olyan jellegzetes figurák, mint a pesti utakon autóversenyt játszó amorális bunkóék, a gasztronómiai tévésó résztvevői vagy az ismerkedés céljából találkozó pár esetében), sokkal inkább szólnak mindarról a kisebb-nagyobb nyomorról, ami általában nem válik nyílttá, csupán a háttérben húzódik meg. Van persze, hogy felszínre jut, mint a darab legerősebb pillanatában, a beteg, szegény körülmények között élő, a gyerekéről kényszerűségből lemondó anya megrendítő monológjában.

A szerző töredékekből építkezik: idővel aztán egy-egy elejtett megjegyzés, gondolat a helyére kerül, a látszólag össze nem függő epizódok egységessé formálódnak. Mintha csak azt az előadás végén Szupermenről elhangzó kijelentést akarná a darab finom eszközökkel igazolni, hogy a világ sorsa, eseményei eleve elrendeltettek a 23. zsoltár egy sorának fényében (ezt is Szupermentől halljuk): „Nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.” Az eleve elrendelés tehát pozitív töltetű, azt az előadás közben keletkező (vagy csupán megerősödő) közérzületet írja felül tapintatosan, hogy a világ jóvátehetetlenül elromlott. A befejezés nyitva hagyja Wándör Vumen és Szupermen sorsának alakulását. Vagy megtörtént a csoda, és elrepültek a templomtoronyból, vagy az általunk érzékelt látszat a valóság, és halálra roncsolták magukat a zuhanás következtében.

Grisnik Petra és Inoka Péter pillanatok alatt vált alakot és egyéniséget a színen, hitelesen jelenítve meg a legkülönbözőbb szerepeket az orvostól a bunkón, a társkereső csóró diszpécseren, a műsorvezetőn át a rendőrkocsi egyenruhás utasaiig. Kutszegi Csaba darabja megérdemelné, hogy hosszabb ideig, és akár több (és vidéki) helyszínen is minél többet játsszák.

Kutszegi Csaba: Wándör Vumen és Szupermen. Független Színház. Rendező: Kovács Henrietta

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/2. számában jelent meg január 12-én.

Címkék: színház, szuperhős