HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A CNN-en magy...

A CNN-en magyarázkodott Mark Zuckerberg

HIRDETÉS

Az utóbbi pár évben a Facebook számtalan nehézséggel került szembe. Egymást követték a különböző botrányok, az álhírek terjedése, választásokba történő külső beavatkozás és a felhasználói adatokkal való visszaélések.

HIRDETÉS

Legutóbb a The New York Times-ban jelent meg egy cikk, melyben azzal vádolták a Facebook-ot, hogy szándékosan próbálja leplezni az orosz beavatkozásokat a platformon, emellett felbéreltek egy PR-ügynökséget, hogy ássanak elő terhelő információkat a versenytársaikról. Ezekre Mark Zuckerberg a CNN-nek adott exkluzív interjújában reagált.

Meglepték őket az oroszok

Az orosz bavatkozásokról azt mondta, hogy bár számítottak kibertámadásokra, hiszen a választások mindig magas biztonsági kockázattal járnak, azonban az a nagyszabású, koordinált művelet, ami 2016-ban történt, váratlanul érte a céget. Azóta viszont folyamatosan dolgoznak a rendszerük biztonságának fejlesztésén.

A riporter ezután arra az információra kérdezett rá, miszerint a Facebook korábbi biztonsági vezetője ki akart adni egy átláthatósági jelentést, abból azonban a vezetés az oroszok összes említését kihúzta. És azt javasolták, hogy Oroszországot a továbbiakban ne említse. Zuckerberg erre úgy reagált, hogy sajnálja, hogy nem értették meg a problémát korábban, azonban teljes mértékben ki akarták vizsgálni az ügyet mielőtt megvádolnak egy nemzetállamot.

Mark Zuckerberg találkozója Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel a Facebook-vezér 2012-es oroszországi látogatásakor (Forrás: Az Oroszországi Föderáció Kormányának Hivatalos Honlapja)
Mark Zuckerberg találkozója Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel a Facebook-vezér 2012-es oroszországi látogatásakor (Forrás: Az Oroszországi Föderáció Kormányának Hivatalos Honlapja)

HIRDETÉS

Elvileg nem a politikusok igényei szerint döntenek

A Facebook-ot a cenzúrázás miatt is sokan támadják. Az egyik oldal szerint megsértik a szólásszabadsághoz való jogot, amikor letiltanak nekik nem tetsző posztokat, a másik oldal pedig akkor támadja őket, amikor mégis akad pár bejegyzés, ami átcsúszik a rendszeren. A riporter felemlegette Donald Trump egy 2015-ös bejezését, melyben a muszlim bevándorlás megelőzéséről írt, és amit sokan gyűlöletbeszédnek tartottak. Ebben az esetben a Facebook úgy döntött, hogy nem veszi le a posztot, amivel viszont az általuk alkalmazott kettős mércét igazolta, hiszen egy átlagos felhasználó ilyet nem sűrűn engedhet meg magának.

Zuckerberg erre úgy reagált, hogy fontosnak tartja, hogy az emberek megismerhessék a politikusok mondanivalóját. A döntéseik nem a vezetők igényeinek kielégítése alapján történnek. Viszont azok a bejezések, melyeknek hírértéke van, emiatt különleges elbánás alá esnek.

Hasonló esetek történtek Magyarországon is a kampányidőszakban. Elég csak Lázár János bécsi rettegős videójára gondolni, melyet először letöröltek, majd a fideszes felháborodásra újra elérhetővé tettek. De ott vannak még a Tények által hirdetésként terjesztett rövid videók, melyek konkrétan hazugságokból álltak.

Lázár János és az Origo posztjairól csak a Facebook-központban dönthettek – Magyar Hang

Belsős információkat adott egy magyar, aki a választási kampány alatt moderátorként dolgozott a cégnél.

Szörnyűnek tartja a Soros elleni támadásokat

Szó volt a New York Times másik információjáról is, hogy a Facebook felbérelte a Definers Public Affairs nevű republikánusokhoz köthető PR ügynökséget, hogy ássanak elő terhelő információkat a cég konkurenseiről és kritikusairól. Zuckerberg elmondása szerint erről ő maga is csak a cikkből értesült, utána viszont egyből szerződést bontottak az ügynökséggel.

A Definers-höz köthető rebulikánus stratégák korábban, többek közt a Facebbok-on is futtatott kampányban Soros Györgyöt támadták. Amikor ezeknek a támadásoknak a módszerekről kérdezték, a Facebook-vezér csak annyit mondott, hogy ezek nem azok a dolgok, amikben a cégnek állást kellene foglalni. Arra a kérdésre pedig, hogy mit üzenne Sorosnak, válaszként (vagy válasz helyett) csak annyit mondott, hogy szörnyűnek tartja ezeket a támadásokat és nem akarja, hogy a vállalatából bárki is részt vegyen bennük. A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy itt az amerikai jobboldal támadásairól van szó, amik eltörpülnek az itthon folytatott masszív propaganda mellett.

Zárásként az esetleges külső ellenőrzésre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy fontosnak tartja a különböző kormányokkal és más cégekkel folytatott együttműködést, a problémákat azonban jelenleg megoldani nem, csak kezelni lehet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Cseh László sokadik virágzása 200 vegyesen

Az eddigi legsikeresebb délelőttjén van túl a magyar úszóválogatott, hiszen majdnem minden medencébe ugró sportolónk továbbjutott.

Civiliáda