HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Vécécsészéje ...

Vécécsészéje miatt bukik Assange?

HIRDETÉS

Egyre kínosabb, már-már zavaróan intim részleteket szellőztetnek meg újabban Ecuador londoni nagykövetségének dolgozói Julian Assange életviteléről, miután a latin-amerikai ország úgy döntött, kiadja az Egyesült Királyság hatóságainak a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítóját. Assange-t azóta már őrizetbe is vették. Az ausztrál újságírónak még 2012-ben adott menedékjogot Ecuador, a dél-amerikai ország akkori elnöke, Rafael Correa ugyanis úgy ítélte meg, hogy ha pártfogoltját kiadnák Svédországnak, sérülnének az emberi jogai. Mára azonban minden megváltozott.

HIRDETÉS

Lenin Moreno jelenlegi elnök – aki 2017 óta tölti be ezt a tisztséget – azzal indokolta a menedékjog felmondását, hogy Assange megsértette a mindennapi élet szabályait, és agresszív volt. De ez még nem minden: további kritika volt ellene, hogy megszegte azt a megállapodást, amelynek értelmében a továbbiakban nem játszik aktív szerepet a WikiLeaks működtetésében.

Majd sorra kerültek elő a részletek Assange életéről: a követségi munkatársak szerint az ausztrál újságíró rendszeresen sértegette őket, nem hagyta őket dolgozni, mert rendszeresen focizott és gördeszkázott a folyosón. A quitói kormány miniszterei sem fogták vissza magukat: a külügyér egyenesen azt állította, hogy az újságíró a székletével összekente a falakat.

Börtön helyett védelem jár a közérdekű bejelentőnek | Magyar Hang

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta azt az előterjesztést, amelynek értelmében védelem illeti meg a világméretű csalások leleplezőit.

Majd a kiszivárogtató testőrei is megszólaltak. A spanyol El Paisnak például legutóbb azt mondták, 2016-ban 4500 dollárért egyenesen Spanyolországból kellett vízvezetéket hozniuk a vécécsészéhez, amelyet Assange használt. Állítólag az újságíró a beüzemeltetéshez még helyi mestereket sem mert fogadni, mert attól tartott, hogy lehallgató berendezéseket helyeznek el benne. Úgy látszik, Assange toalettje idővel egészen központi szerepet kapott a követség életében, mert most azt híresztelik, hogy az újságíró sosem használta az öblítőt. És ez még mind semmi: a testőrei még azt is elkezdték terjeszteni, hogy sokszor még egy nadrágot sem volt képes felvenni, amikor interjút adott a követségre látogató újságíróknak.

Persze – ha alaposabban a történések mögé nézünk, azért – nem nehéz kitalálni, valójában mi az oka, hogy Assange hirtelen egy civilizálatlan, antiszociális lénnyé változott az ecuadoriak szemében. A VIP-vendéghez való hozzáállás az elmúlt két évben úgy lett egyre negatívabb, ahogy Lenin Moreno elnök rendezte az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve a Nemzetközi Valutaalappal. Ám a fő ok mégsem ez volt, hanem egy sokkal személyesebb, mondhatni latin-amerikai történet. Nemrégiben több e-mail és kép szivárgott ki Moreno családi életéből. Az egyik fotón az elnök éppen egy luxusszállodában fekszik az ágyán álmos szemmel, előtte pedig hatalmas asztal roskadozik minden széptől és jótól – és persze rengeteg homártól. A fényképek óriási felháborodást váltottak ki Ecuadorban, nemcsak azért, mert az országban rengetegen élnek a létminimum alatt, hanem azért is, mert nem sokkal korábban gazdasági megszorító intézkedéseket léptettek életbe.

HIRDETÉS

Letartóztatták a Wikileaks alapítóját | Magyar Hang

Őrizetbe vették Ecuador londoni nagykövetségén Julian Assange-ot, a Wikileaks társalapítóját. A londoni rendőrség megerősítette hírt és jelezték: a legrövidebb időn belül bíróság elé állítják.

Sokak szerint valójában most Moreno revansát láthatjuk. Teljes okkal merül fel a kérdés: miért csak most kezdte zavarni a diplomatákat Assange állítólagos gördeszkázása? És hét év után arra is csak most jöttek rá, hogy büdös van a követség épületében? Az Assange elleni vádakban kételkedők közé tartozik az előző ecuadori államfő is, aki lassan már két éve Brüsszelben él, miután elhagyta hazáját egy büntetőper miatt, amelyben egy emberrablási ügyért kívánják felelősségre vonni. Correa legutóbb azt írta a Twitteren, hogy Assange menedékjogának megvonása a latin-amerikai történelem legnagyobb árulása volt, amellyel megalázták Ecuadort, és veszélybe sodorták a kiszivárogtató életét. Hozzátette: ez olyan bűn, amelyet az emberiség soha nem fog elfelejteni.

A nagykövetség korábbi konzulja, Fidel Narvaez is Assange védelmére kelt. Ő 2010-tól 2018-ig dolgozott az intézményben, ez idő alatt össze is barátkoztak. Állítja: nem volt probléma a férfi viselkedésével.

Az Assange elleni lejáratókampány azonban még korántsem ért véget. Moreno, aki újabban egyre szorgosabban dolgozik renoméjának javításán, legutóbb egyenesen azzal vádolta meg az újságírót, hogy nagykövetségi tartózkodását kémkedésre használta. A homárokkal megrakott asztalról azonban ezúttal sem beszélt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/16. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,771lájkolóTetszik
2,389követőKövetés
16,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ki fog el kit? Geopolitikai játszma a tengereken

Nem mindennapi politikai huzavonának lehettünk tanúi az elmúlt hetekben.