Moszkvai repülőkatasztrófa: Oroszország gyászol

Moszkvai repülőkatasztrófa: Oroszország gyászol

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A murmanszki repülőtér előtt spontán emlékhely létesült, a megyében három napos gyászt hirdettek. A kormányzó döntésére azonnal egymillió rubeles (4,4 millió forintos) segélyben részesül az elhunytak családja, míg a sérültek hozzátartozói 500 ezer rubelt kapnak.

A felszállás után nem sokkal, 28 percnyi repülés után 73 utassal és 5 fős személyzettel a fedélzetén kényszerleszállást hajtott végre Seremetyjevón az Aeroflot Moszkvából Murmanszkba tartó járata. Az SSJ-100-as gépet az utasok beszámolója alapján villámcsapás érte, ez okozhatta az elektronika meghibásodását, de a szakértők nem zárják ki a hajtómű problémáját, és a rövidzárlatot sem.

A katasztrófa - amelyben 41-en meghaltak és 37-en élték túl - tovább rombolja a Superjetek enélkül is megtépázott presztízsét. Több politikus is követelte, hogy állítsák le a típus repülését.

Hírügynökségi beszámolók szerint a baleset után kapitány cáfolta azokat a híreket, miszerint a gép még a levegőben kigyulladt volna. Mint elmondta, a gép a leszálláskor többször a földhöz ütődött, és többek között a kifolyt kerozin miatt a hátsó része azonnal lángba borult, majd az egész gép kiégett.

A Russia Today szerint az utasokat a kemény - rádiókapcsolat és elektronika nélkül, tele tankkal végrehajtott - leszállás után 55 másodperc alatt kimenekítették a gépből. A szemtanúk szerint a személyzet mindent megtett azért, hogy akit lehet, a lehető leggyorsabban kimenekítsen az égő, füsttel, gázokkal teli fedélzetről. Az evakuálást nehezítette, hogy - ez a felvételeken is látszik - az utasok egy része az ülések felett elhelyezett poggyászait is kihozta a gépből.