HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Mosogatni meg...

Mosogatni megy külföldre a román diplomások fele

HIRDETÉS

Egy nemzetközi felmérés szerint a román diaszpóra az ötödik legnépesebb a világon, ha az ország lakosságához viszonyítjuk az elvándorlók számát. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OCDE) a román külügyminisztérium megrendelésére készített tanulmánya szerint az elmúlt 15 évben 2,3 millió ember ment el keleti szomszédunkból, így a világban vendégmunkásként dolgozó románok száma immár meghaladja a 3,4 milliót.

HIRDETÉS

Másképpen fogalmazva majdnem minden ötödik román külföldön él. Olaszországban vannak a legtöbben (egymillió fölötti létszámban), aztán Németország és Spanyolország következik a sorban. Az országból távozottak kilencven százaléka az Európai Unió valamely tagállamába ment – írja a g4media.ro

Ami sokkal fájdalmasabb: a legtöbb távozó szakképesítést nem igénylő munkát végez új hazájában, sőt azoknak a románok fele is, akik egyébként egyetemi diplomával a zsebükben hagyták el az országot. Csak két országban van kivétel ez alól, Kanada és az Egyesült Államok – ezekbe az országokba csak vízummal mehetnek a román állampolgárok, és jellemzően csak azok kapnak beutazási engedélyt, akik magasan képzettek és új hazájukban szükség van rájuk.

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé | Magyar Hang

Romániában is egyre nyomasztóbb a munkaerőhiány: mivel négymillió munkaképes ember elment az országból, külföldiekkel próbálják pótolni őket.

Az is elgondolkodtató tény, hogy a tanulmány adatai szerint a Romániában élők harmada is a távozás mellett döntene, ha kapna egy kecsegtető ajánlatot külföldről. A 15-24 évesek esetében még magasabb az arány, közülük minden második el akar menni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,115lájkolóTetszik
2,667követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Novellát lopott a Mediaworks újságírója egy amatőr szerzőtől

A Dunántúli Napló újságírója a saját történeteként adott egy blogon megjelent történetet, mindössze néhány szereplőt cserélt ki.