HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kína célja Tr...

Kína célja Trump megbuktatása

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Június végén a G20 országok oszakai tanácskozását követően úgy tűnt, lassan enyhül az amerikai-kínai viszony, s oldódni kezdenek a kereskedelmi háború okozta feszültségek. Donald Trump amerikai elnök ugyanis – Hszi Csin-ping kína elnökkel folytatott megbeszélését követően – arról beszélt, véget érhet a Huawei termékek elleni amerikai blokád, illetve hogy mégsem vezetik be a kínai import cikkek elleni tíz százalékos pótlólagos vámtarifát.

Ennek az optimizmusnak ma már nyoma sincs, az elmúlt néhány nap fejleményei éppen az ellenkező irányba mutatnak. Az oszakai fegyverszünetet ugyanis Trump váratlanul felrúgta, amikor augusztus elsején bejelentette, szeptemberben mégis csak bevezetik a kínai árukat sújtó tíz százalékos pótlólagos vámtarifákat, amely 300 milliárd dollár értékű amerikai árut érinthet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Válaszul a kínai nemzeti bank, a People Bank of China (PBoC) gyengíteni kezdte a kínai jüant, s ezzel újabb muníciót adott az amerikai elnöknek, aki korábban – az Európai Unió mellett – Pekinget is megvádolta, hogy devizájuk mesterséges gyengítésével erősíti termékei versenyképességét.

A PBoC indoklása szerint ez volt az első válaszlépés Trump barátságtalan intézkedésére. Ezzel a kijelentéssel nyilvánvalóan a büntető vámok bevezetésére céloztak a kínaiak. S itt még nem ért véget a nyilatkozatháború, hiszen Trump kijelentette, amennyiben Kína nem teljesíti az Egyesült Államokkal szembeni kötelezettségeit, megduplázza a vámtételeket. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői pedig már 25 százalékos vámtételeket is elképzelhetőnek tartanak. Peking válaszul azzal fenyegetőzött, hogy teljesen leállítja az amerikai agrártermékek importját.

HIRDETÉS

Nemcsak a Huawei-nek fáj az amerikai-kínai kereskedelmi háború | Magyar Hang

Habár a Huawei kapcsán járta be a sajtót az Egyesült Államok által a Kínából érkező termékekre kiszabott vámok ügye, egy másik háború is zajlik. A Portfolio cikke szerint hétfőn a Nike és az Adidas vezetésével 173 vállalat írt alá egy az elnöknek címzett nyílt levelet annak érdekében, hogy gondolja újra a Kínából importált cipőkre kivetett vámok emelését, mert annak katasztrofális hatása lenne.

A jüan gyengítése kettős hatással járhat Kína számára. Az egyik oldalon a kínai exporttermékek olcsóbbak lesznek, aminek hatására gyengül az azokra kivetett amerikai vámtételek hatása, ugyanakkor kiszorulhatnak a drágább amerikai termékek a világpiacról. Mindez együttesen pedig segítheti az egyébként lassulni látszó kínai gazdaság növekedését. A másik oldalon viszont a dollárban eladósodott – elsősorban nehézipari – kínai vállalatok számára gondot jelentene a jüan gyengülése csakúgy, mint például az olajkereskedőknek, ahol a dollárhoz kötött a tevékenység. Az is előfordulhat, hogy a gazdagabb kínaiak kimenekítik vagyonukat az országból.

S a jelek arra mutatnak, a kereskedelmi háború újabb szintre lép, hiszen a küszöbön áll egy devizaháború kitörése. Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető elemzője egyenesen arról beszélt a CNBC-nek, hogy a két fél lépéseiből arra lehet következtetni, a 2020-as amerikai választások előtt nem várható a két ország kibékülése.

Trump több frontot nyitott a kereskedelmi háborúban | Magyar Hang

Feszülten várja a világ, hogy Donald Trump és Hszi Csin-ping március végi találkozóján születik-e megnyugtató megállapodás az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban. Az áttörés ugyanis e kérdésben egy időre megszabhatná a geopolitikai folyamatok irányát is. De a várakozás azért is felfokozott, mert Washington nemcsak Pekinggel, hanem Újdelhivel és Berlinnel is háborúban áll.

Más elemzők úgy vélik, Peking számára olyan fontos Trump megbuktatása, hogy akár a kínai gazdaság lassulását is bevállalják, csak hogy megszabaduljanak a kiszámíthatatlan amerikai elnöktől. A kínaiak várakozása szerint az elnöknél jelenleg népszerűbb demokrata elnökjelöltek bármelyikével hamarabb dűlőre juthatnának, mint Trumppal. Kétségessé teszi ugyanakkor ezen elképzelés realitását, hogy a kínaiak megzabolázásában a demokraták hasonló elveket vallanak, mint a jelenlegi elnök.

HIRDETÉS

Hogy nem alap nélküli a Trump megdöntésével kapcsolatos elképzelés, azt jól mutatja, hogy az amerikai vezető legfőbb támogatóinak, a farmereknek már elegük van a kereskedelmi háborúból, s ezért egyre kevésbé rokonszenveznek az elnökkel. Ennek több nyilvános rendezvényen is hangot adtak. A gazdák elégedetlenségét az okozza, hogy Peking eddig bejelentett lépései – az amerikai agrártermékek vásárlásának korlátozása vagy teljes megszüntetése, illetve hogy a gyenge jüan miatt kevésbé versenyképesek az amerikai agrártermékek –  már eddig is komoly csapást jelentettek a farmerek számára, s még hol a háború vége.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,924lájkolóTetszik
3,629követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek